Spectacol „I AM AMERICA” la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-i-am-america-la-odeon/

SPECTACOL „I AM AMERICA” 12 şi 13 noiembrie 2012, ora 19:00 Teatrul Odeon – Sala Studio Regia: Mario Biagini Cu participarea echipei de creaţie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski şi Thomas Richards Pe baza versurilor lui: […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

SPECTACOL „I AM AMERICA”

12 şi 13 noiembrie 2012, ora 19:00
Teatrul Odeon – Sala Studio
Regia: Mario Biagini

Cu participarea echipei de creaţie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez
Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski şi Thomas Richards
Pe baza versurilor lui: Allen Ginsberg
„I am America” aduce poezia lui Allen Ginsberg la viaţă într-un spectacol visceral, cu extrase din întreaga sa operă, amestecate cu fragmente din cântece tradiţionale din America de Sud. Muzica originală dezvoltată în colaborare intensă pe o perioadă de trei ani porneşte de la aceste surse, completându-le şi oferindu-le o semnificaţie mai bogată.
THE WORKCENTER OF JERZY GROTOWSKI & THOMAS RICHARDS
(Pontedera, Italia)
Festivalul găzduieşte pentru al doilea an consecutiv un eveniment special susţinut de membri din cadrul Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards din Pontedera, Italia. După ce anul trecut Thomas Richards şi echipa de cercetare în „Arta ca vehicul” au susţinut o serie de evenimente primite cu mare entuziasm de public (workshop pentru actori şi interpreţi, în cadrul căruia au fost abordate principiile de bază ale cercetării Workcenter-ului în domeniul artelor spectacolului, trei reprezentaţii ale spectacolului „The Living Room”, în regia lui Thomas Richards şi o proiecţie de film, urmată de o discuţie cu publicul), în această ediţie, echipa condusă de Mario Biagini, directorul asociat al Workcenter-ului, este prezentă în premieră în România pentru a susţine spectacolele „I am America” (două reprezentaţii) şi „Electric Party Songs”, precum şi pentru a prezenta publicului filmul „Dies Iræ: The Preposterous Theatrum Interioris Show”, urmat de o discuţie asupra sa coordonată de însuşi Mario Biagini.
„The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards”
The Workcenter of Jerzy Grotowski este un centru de cercetare în artele spectacolului fondat de Jerzy Grotowski în 1986 la Pontedera, în Italia, la invitaţia „Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale” din Pontedera. În cadrul acestui centru şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 13 ani din viaţă, Jerzy Grotowski, punând bazele practicii de cercetare în domeniul artelor spectacolelor, numită „Arta ca vehicul”, pe care a continuat să o dezvolte până la moartea sa, în 1999. În cadrul acestei investigaţii, a lucrat îndeaproape cu Thomas Richards, pe care l-a numit „esenţialul său colaborator”, adăugând ulterior şi numele acestuia în titulatura centrului. În timpul celor 13 ani de cercetare de la Pontedera, Grotowski i-a transmis lui Thomas Richards esenţa cercetării sale de o viaţă. În calitate de Director Artistic şi Director Asociat, Thomas Richards continuă astăzi, alături de Mario Biagini, un membru-cheie al centrului, munca de cercetare a lui Grotowski.
În prezent, în cadrul Workcenter-ului funcţionează două echipe: „Focused Research Team in Art as Vehicle” (Echipa de Cercetare în „Arta ca Vehicul”), condusă de Thomas Richards, care are ca scop continuarea cercetărilor în acest domeniu, precum şi „Open Program”, care este condus de Mario Biagini.
Echipa „Open Program”, alcătuită din zece actori din întreaga lume, este cea care are rolul de a crea o punte între cercetarea Workcenter-ului şi societate. În acest sens, se urmăreşte redescoperirea nucleului teatrului: momentul contactului uman plin de însemnătate. În prezent, spectacolele şi evenimentele propuse de „Open Program” sunt create pornind de la textele poetice scrise de Allen Ginsberg şi cântecele tradiţionale din sudul Statelor Unite. Scopul echipei este să redescopere atât aspectele vii ale cuvântului poetic, ca unealtă pentru contact şi acţiune, cât şi ritmicitatea şi sonoritatea sa şi căile în care aceste particularităţi se pot manifesta în jocul actorilor. Începând de la poemele lui Ginsberg, membrii echipei au compus cântece care abordează diferite stiluri şi genuri muzicale, înfăţişând varietatea şi versatilitatea grupului.
28
/09
/16

La fel ca şi aseară, astăzi, de la ora 18:00, la Teatrul Nottara vor avea loc repetiţii cu presa şi publicul la spectacolul Iarna de Jon Fosse (traducerea: Carmen Vioreanu), în regia lui Mihai Măniuţiu. Distribuţia este alcătuită din Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu.. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

28
/09
/16

Între invitaţii străini de marcă ce vor fi prezenţi în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, se află o altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan: coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane” – dupa cum o descrie publicaţia Le Monde.

28
/09
/16

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

Pentru că pe 7 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului, la Teatrul de Comedie luna cadourilor se desfășoară în octombrie. Altfel spus, Teatrul de Comedie a pregătit două noi programe care asigură iubitorilor de teatru accesul gratuit la anumite spectacole din luna Zâmbetelor.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.