Spectacole-lectură cu intrare liberă, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-lectura-cu-intrare-libera-la-teatrul-nottara/

Teatrul Nottara încheie stagiunea 2014-2015 cu evenimentul ,,Spectacolul începe cu o lectură”, iniţiat şi coordonat de regizorii Alexandru Mâzgăreanu şi Mihai Lungeanu. Intrarea este liberă.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2015

În cadrul acestei ediţii, cea de-a 5-a a proiectului, publicul va face cunoştinţă cu trei dintre piesele Iaroslavei Pulinovici, o tânără autoare dramatică din Rusia, texte traduse în premieră pe ţară de către Raluca Rădulescu şi Bogdan Budeş. Lecturile vor avea loc pe 1, 2 şi 3 iulie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Fiecare dintre cele trei spectacole-lectură va fi urmat de o sesiune de discuţii cu publicul, în prezenţa scriitoarei, venită în România în calitate de invitat special.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara îşi propune să trezească interesul publicului şi specialiştilor pentru dramaturgia contemporană din alte ţări, mai puţin cunoscută în România.

Ca o continuare practică a lecturilor din ediţia dedicată dramaturgieii contemporane din Cehia, a fost realizat spectacolul Poker face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică şi scenografia lui Ştefan Caragiu. Această montare, în care joacă actori experimentaţi, Victoria Cociaș și Ion Haiduc, alături de tinerii actori Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu, s-a bucurat de mare succes de public şi presă. În luna mai a acestui an, fost prezentată şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună scenografie la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Noii Acţiuni Teatrale Est-europene, organizat de Teatrul de Dramă şi de Păpuşi din Vraţa, Bulgaria şi Asociaţia Europeană de Teatru NETA.

Evenimentul este realizat şi de această dată în parteneriat cu UNATC I.L.Caragiale, întrucât acest proiect important crează o punte între facultatea de teatru şi scena profesionistă, aşa cum declara regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

Autoarea din Rusia, care semnează toate cele trei texte prezentate în această ediţie, Iaroslava Pulinovici, s-a născut în 1987 la Omsk, în Rusia. A absolvit Institutul Dramatic din Ekaterinburg, unde a studiat scriere dramatică la clasa lui Nikolai Koliada. A câștigat numeroase premii la concursuri de dramaturgie, iar piesele ei sunt montate cu regularitate în Rusia și în Europa.

Miercuri, 1 iulie, va avea loc spectacolul-lectură Corul lui Caron, piesă tradusă şi regizată de Bogdan Budeş. Din distribuţie fac parte: Diana Roman, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Ion Haiduc, Ion Grosu. Este un text despre o dragoste reînviată peste ani, cu tot cortegiul de speranţe şi vise. Nastea, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, este un fost copil-minune. Locuiește cu sora ei și cu soțul acesteia, care o iubesc și o răsfață (îi spun, în ciuda vîrstei, Nastenka). Dar Nastenka este foarte nefericită. Nu și-a împlinit visurile – nu a devenit o vedetă a scenei și, deși lucrează la Operă, cântă doar în cor. De la Moscova, soseşte dirijorul Kostea pentru o montare nouă. Mai demult, el a lucrat în acest teatru, iar cei doi au avut în trecut o relație amoroasă furtunoasă. Însă el a plecat din oraş în urmă cu cîțiva ani. Acum s-a întors în calitate de dirijor invitat şi Nastenka speră să reaprindă flacăra dragostei…

Joi, 2 iulie, actorii Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociş şi studenţii UNATC I.L.Caragiale Lucian Bârsan, Catinca Maria Nistor, Oana Cârmaciu, Clara Popadiuc vor prezenta piesa Janna, tradusă de Raluca Rădulescu, în regia lui Mihai Lungeanu.

Janna este o femeie care a trecut prin multe în viață. A băut votcă cot la cot cu bandiții, a scăpat ca prin minune de un proces, a luptat în anii ’90 cu rakeții. Acum, la cincizeci de ani, are propria reţea de magazine, un centru comercial şi o casă uriașă. Trăiește cu Andrei, un bărbat mult mai tânăr decât ea şi s-ar putea spune că, în afară de tinerețe, Janna are totul. Însă, într-o zi, idila se termină. Andrei îi spune că o părăsește pentru o fată tânără de la care așteaptă un copil. Desigur, ca întotdeauna, Janna face față situației, îl dă afară pe Andrei şi alege să rămână singură. Dar nu este atât de simplu să-şi înfrunte propria singurătate precum credea…

Vineri, pe 3 iulie, actorii Ion Grosu, Adrian Văncică, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Diana Roman şi studentul Vlad Bălan, îndrumaţi de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, vor interpreta textul Somnambulism. Iată pe scurt acţiunea piesei: lui Slava îi moare soția, Renata. După o vreme, găsește scrisorile acesteia, din care reiese că, ani la rând, l-a înșelat, iar fiul lor, de cincisprezece ani, nu este, de fapt, copilul lui. Oricât l-ar durea, înțelege că nu are niciun drept s-o învinovățească pe Renata fiindcă și el, de vreo patru ani, are o amantă. Minciuna în care a trăit tulbură percepţia lui Slava asupra vieţii, iar el hotărăște să spună adevărul. Dar această decizie îi va aduce noi suferințe. Adevărul îl va face în ochii celorlalţi un caraghios incomod.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

10
/11
/15

Prima ediție a Festivalului Love is in the ART va avea loc, între 13 și 15 noiembrie, în mai multe spații din București, tema pricipală a evenimentului fiind o celebrare a modului în care dragostea se reflectă în diferitele domenii ale artei. Evenimentul va aduce în fața publicului, timp de 3 zile, piese de teatru, spectacole de dans contemporan, expoziții foto, proiecții de film și concerte.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

"Omul pernă"- o comedie neagră cu accente de thriller noir - are premiera pe 12, 13 și 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din București. Este un proiect realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crișan și finanțat de ArCuB prin programul cultural "Ești Bucuresti" 2015.