Spectacole-lectură cu intrare liberă, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-lectura-cu-intrare-libera-la-teatrul-nottara/

Teatrul Nottara încheie stagiunea 2014-2015 cu evenimentul ,,Spectacolul începe cu o lectură”, iniţiat şi coordonat de regizorii Alexandru Mâzgăreanu şi Mihai Lungeanu. Intrarea este liberă.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2015

În cadrul acestei ediţii, cea de-a 5-a a proiectului, publicul va face cunoştinţă cu trei dintre piesele Iaroslavei Pulinovici, o tânără autoare dramatică din Rusia, texte traduse în premieră pe ţară de către Raluca Rădulescu şi Bogdan Budeş. Lecturile vor avea loc pe 1, 2 şi 3 iulie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Fiecare dintre cele trei spectacole-lectură va fi urmat de o sesiune de discuţii cu publicul, în prezenţa scriitoarei, venită în România în calitate de invitat special.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara îşi propune să trezească interesul publicului şi specialiştilor pentru dramaturgia contemporană din alte ţări, mai puţin cunoscută în România.

Ca o continuare practică a lecturilor din ediţia dedicată dramaturgieii contemporane din Cehia, a fost realizat spectacolul Poker face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică şi scenografia lui Ştefan Caragiu. Această montare, în care joacă actori experimentaţi, Victoria Cociaș și Ion Haiduc, alături de tinerii actori Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu, s-a bucurat de mare succes de public şi presă. În luna mai a acestui an, fost prezentată şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună scenografie la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Noii Acţiuni Teatrale Est-europene, organizat de Teatrul de Dramă şi de Păpuşi din Vraţa, Bulgaria şi Asociaţia Europeană de Teatru NETA.

Evenimentul este realizat şi de această dată în parteneriat cu UNATC I.L.Caragiale, întrucât acest proiect important crează o punte între facultatea de teatru şi scena profesionistă, aşa cum declara regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

Autoarea din Rusia, care semnează toate cele trei texte prezentate în această ediţie, Iaroslava Pulinovici, s-a născut în 1987 la Omsk, în Rusia. A absolvit Institutul Dramatic din Ekaterinburg, unde a studiat scriere dramatică la clasa lui Nikolai Koliada. A câștigat numeroase premii la concursuri de dramaturgie, iar piesele ei sunt montate cu regularitate în Rusia și în Europa.

Miercuri, 1 iulie, va avea loc spectacolul-lectură Corul lui Caron, piesă tradusă şi regizată de Bogdan Budeş. Din distribuţie fac parte: Diana Roman, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Ion Haiduc, Ion Grosu. Este un text despre o dragoste reînviată peste ani, cu tot cortegiul de speranţe şi vise. Nastea, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, este un fost copil-minune. Locuiește cu sora ei și cu soțul acesteia, care o iubesc și o răsfață (îi spun, în ciuda vîrstei, Nastenka). Dar Nastenka este foarte nefericită. Nu și-a împlinit visurile – nu a devenit o vedetă a scenei și, deși lucrează la Operă, cântă doar în cor. De la Moscova, soseşte dirijorul Kostea pentru o montare nouă. Mai demult, el a lucrat în acest teatru, iar cei doi au avut în trecut o relație amoroasă furtunoasă. Însă el a plecat din oraş în urmă cu cîțiva ani. Acum s-a întors în calitate de dirijor invitat şi Nastenka speră să reaprindă flacăra dragostei…

Joi, 2 iulie, actorii Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociş şi studenţii UNATC I.L.Caragiale Lucian Bârsan, Catinca Maria Nistor, Oana Cârmaciu, Clara Popadiuc vor prezenta piesa Janna, tradusă de Raluca Rădulescu, în regia lui Mihai Lungeanu.

Janna este o femeie care a trecut prin multe în viață. A băut votcă cot la cot cu bandiții, a scăpat ca prin minune de un proces, a luptat în anii ’90 cu rakeții. Acum, la cincizeci de ani, are propria reţea de magazine, un centru comercial şi o casă uriașă. Trăiește cu Andrei, un bărbat mult mai tânăr decât ea şi s-ar putea spune că, în afară de tinerețe, Janna are totul. Însă, într-o zi, idila se termină. Andrei îi spune că o părăsește pentru o fată tânără de la care așteaptă un copil. Desigur, ca întotdeauna, Janna face față situației, îl dă afară pe Andrei şi alege să rămână singură. Dar nu este atât de simplu să-şi înfrunte propria singurătate precum credea…

Vineri, pe 3 iulie, actorii Ion Grosu, Adrian Văncică, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Diana Roman şi studentul Vlad Bălan, îndrumaţi de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, vor interpreta textul Somnambulism. Iată pe scurt acţiunea piesei: lui Slava îi moare soția, Renata. După o vreme, găsește scrisorile acesteia, din care reiese că, ani la rând, l-a înșelat, iar fiul lor, de cincisprezece ani, nu este, de fapt, copilul lui. Oricât l-ar durea, înțelege că nu are niciun drept s-o învinovățească pe Renata fiindcă și el, de vreo patru ani, are o amantă. Minciuna în care a trăit tulbură percepţia lui Slava asupra vieţii, iar el hotărăște să spună adevărul. Dar această decizie îi va aduce noi suferințe. Adevărul îl va face în ochii celorlalţi un caraghios incomod.

29
/09
/15

Dacă vreţi să (re)vedeţi ce s-a realizat valoros în ultimul an în România în materie de documentar de cinema, documentar studenţesc sau documentar de televiziune, cea de-a patra ediţie a Docuart Fest (30 septembrie–4 octombrie) e cea mai bună ocazie, aşa cum ne explică şi Daniela Apostol, directoarea festivalului.

29
/09
/15

Institutul Cultural Român de la Viena celebrează împreună cu Centrul Ceh Viena şi alături de alţi 18 membri ai clusterului EUNIC Austria, ce-a de-a 14-a ediţie a unui eveniment tradiţional pentru calendarul cultural austriac: Ziua Internaţională a Cafelei.

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.

29
/09
/15

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.

28
/09
/15

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecția de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

28
/09
/15

Papa Francisc va lansa, pe 27 noiembrie, "Wake Up!", un album de rock progresiv, care va include 11 melodii în care fragmente din cele mai emoţionante discursuri ale Suveranului Pontif, în diferite limbi, vor fi îmbinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

28
/09
/15

În această seară, de la ora 19:10 (prima parte) şi de la ora 20:40 (a doua parte), iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2 şi TVR HD, spectacolul „Trei surori”, de Cehov, pus în scenă de regizorul Dominic Dembinski, la Teatrul din Constanța. Cu ocazia aniversării a 155 ani de la nașterea lui A. P. Cehov, TVR aduce în fața publicului micului ecran această montare modernă, care transformă casa din gubernia uitată de lume, într-o casă a păpușilor, unde timpul se dilată pentru a îngloba istoria de început de secol XX, cu a sa Marea Revoluție Socialistă din Octombrie cu tot.

27
/09
/15

Teatrul EXCELSIOR anunţă programul oficial al primei ediţii a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST care va avea loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2015, în Bucureşti. Spectacole de teatru, proiecţii de film şi ateliere, într-un eveniment dedicat adolescenţilor bucureşteni. EXCELSIOR TEEN FEST - o stare de spirit cu efecte benefice pe termen lung!

27
/09
/15

Asociația „Tîrgu Mureș Capitală Europeană a Culturii 2021” anunță oficial lansarea strategiei de promovare a candidaturii orașului Tîrgu Mureș pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu mesajul Făcut în Tîrgu Mureș, campania vorbește despre un oraș în care înveți pe viu despre ce este Europa: despre unitatea în diversitate.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Ediția a 4-a a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest debutează pe 30 septembrie cu o proiecție în premieră în cadrul galei de deschidere la Cinemateca Eforie. Accesul la Gala de deschidere se face pe baza completării unei invitații online. 

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.