Spectacolele Teatrului Evreiesc de Stat, la 79 de ani de la Pogromul legionar la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolele-teatrului-evreiesc-de-stat-la-79-de-ani-de-la-pogromul-legionar-la-bucuresti/

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 79 de ani de la Pogromul de la Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941.

Un articol de Liliana Matei|17 ianuarie 2020

Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară – acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite. Tragicul eveniment a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente și crime împotriva evreilor din Capitală. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistrați 90 de morți – precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon. De asemenea, Centrele legionare şi Poliţia Capitalei au fost transformate în adevărate centre de tortură.

Binecunoscut în memoria colectivă este destinul rabinului Herșcu Gutman şi al fiilor săi. Cei trei au fost ridicați de la domiciliu de către Poliția Legionară și duși cu forța în pădurea Jilava, acolo unde cei doi fii ai săi – Iancu și Iosef Gutman – au fost executați. Pe lângă pierderile de vieți omenești se numără și cele materiale, în timpul celor trei zile fiind jefuite şi devastate: Templul evreilor de rit spaniol din strada Negru Vodă, Sinagoga Beyth Hornidraş Vechiu din Calea Moşilor, Templul Podul Mogoşoaia din str. Atena, Templul Coral din str. Sf. Vineri, Templul Fraterna din str. Mămulari şi Sinagoga Mare din str. Vasile Adamache.

Templul Cahal Grande, o bijuterie arhitectonică, a fost complet devastat, arzând complet, în urma incendierii de către comandourile legionare. Conform datelor Federației Uniunilor de Comunități Evreiești, pagubele materiale includ peste 1.200 de imobile evreiești, dintre care 25 de temple și sinagogi din Capitală, care aveau să fie devastate, fie incendiate de trupele legionare.

BUCUREȘTI 41 – TUR RETUR

Teatrul Evreiesc de Stat a programat în această perioadă două spectacole care omagiază memoria victimelor Pogromului de la București și Holocaustului:

* BUCUREȘTI 41 – TUR RETUR, un scenariu de Andreea Chindriș, Alexa Băcanu și Alexandru Berceanu, regia Alexandru Berceanu – marți, 21 ianuarie, ora 19.00 (spectacol itinerant).

* LUMINILE GHETOULUI (foto sus), scenariul și regia Andrei Munteanu – joi, 23 ianuarie, ora 19.00.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.  

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.