Spectacolele-vedetă ale Festivalului Internațional de Teatru Sibiu 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolele-vedet%c4%83-ale-festivalului-interna%c8%9bional-de-teatru-sibiu-2020/

Pe 6 februarie, preşedintele FITS, Constantin Chiriac, a anunţat o parte dintre cele mai importante spectacole prezentate la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Sibiu (www.sibfest.ro), ce are loc între 12-21 iunie.

Un articol de Cristina Enescu Aky|10 februarie 2020

Această a 27-a ediție se va desfășura sub motto-ul „Puterea de a crede” și va aduce la Sibiu invitați de renume din peste 70 de țări și numeroase spectacole multipremiate la nivel internațional. Pe 1 martie va fi anunțat programul complet al spectacolelor indoor și outdoor, iar pe 27 martie (Ziua Mondială a Teatrului) se vor pune în vânzare biletele și se vor anunța și evenimentele speciale ce vor completa programul Festivalului. Iată așadar câteva dintre spectacolele-vedetă din programul FITS de anul acesta:

Spectacole de teatru Indoor

Cavalerul înflăcărat/ The Knight of the Burning Pestle (Jowl – Marea Britanie/Moscow Pushkin Drama Theatre – Rusia) este o comedie hilară și groaznic de relevantă într-o lume omniscientă în care toată lumea poate atinge faima și oricine poate scrie o poveste.

Imposibila reîntoarcere [Cheiul Senei] / Points of no-return [The Banks of the Seine] (ALEXANDRA BADEA/COMPAGNIE HEDERA HELIX – Franța/ România). Piesa scrisă și regizată de Alexandra Badea vorbește despre viața a trei generații de vieți distruse de greutatea lucrurilor nespuse. Politicul și umanul se întrepătrund. Piesa pătrunde în apele tulburi ale masacrului algerienilor de la Paris din 17 octombrie 1961, explorând istoria personală și memoria colectivă.

Imposibila reîntoarcere [Cheiul Senei] / Points of no-return [The Banks of the Seine]

Casa din casă / Home (Beth Morrison Projects, Geoff Sobelle – SUA), proiect comandat de Brooklyn Academy of Music, Universitatea din Arizona – Gammage, Festivalul Noua Zeelandă, Festivalul Internațional de la Edinburgh și Proiectele Beth Morrison. Din senin, pe scenă apare o casă. Se ridică rapid, asemenea unei fotografii de tip timelapse. Locatarii se mută în casă, apoi o părăsesc, sunt evacuați, o ard, o jefuiesc, o închiriază, o reamenajează, se căsătoresc și divorțează între pereții ei, cresc și mor aici, o bântuie și în tot acest timp, își duc viața pe urmele locatarilor din prezent, din trecut și din viitor.

Macbeth/ Macbettu (Sardegna Teatro – Italia), spectacol jucat în limba sardă (cu traducere română/ engleză), și cu o distribuție complet masculină conform tradiției elisabetane.

În viață numai de bine/ All the Good (Jan Lauwers & Needcompany – Belgia) s-a născut din întâlnirea dintre Elik Niv, un veteran de război israelian accidentat și ulterior devenit dansator, și regizorul și scenograful Lauwers). Un spectacol despre pierdere și speranță. O poveste de dragoste într-o vreme în care Europa își sacrifică valorile și o mulțime de oameni se pierd în fața urii și a lipsei înțelegerii.

 

Spectacole de dans

Barcelona Flamenco Ballet (Spania), care incorporează în producțiile sale jazz, dans contemporan și desigur flamenco, va aduce la FITS 2020 două spectacole: Flamenco – puterea de a renaște/ Flamenco Reborn  și Flacăra nopții/ Flamenco Nights (ce va avea premiera internațională la FITS 2020).

Flamenco – puterea de a renaște/ Flamenco Reborn

Celebra companie de dans israeliană Kibbutz Contemporary Dance Company (Israel), care a adus anterior la Sibiu spectacole extrem de apreciate, va prezenta anul acesta Nevoia de mângâiere/ Asylum, în care coregraful Rami Be’er analizează concepte precum identitatea, caracterul străin, opresiunea, discriminarea, dominația, libertatea, apartenența, imigrarea, patria, năzuința și acasă.

Nevoia de mângâiere/ Asylum

De asemenea, publicul va mai putea viziona:

De-a viața/ TOML (Sol Dance Company – House of Dance, Israel), un spectacol de dans și text având ca temă capacitatea omului de a se privi cinic, de a râde de sine însuși și, în special, de a își analiza obsesia față de frumusețea externă.

Puterea de a crede/ Ino Moxo (Integro – Peru): inspirat din poveștile Câmpiei Amazonului, pendulează abil între granițele artelor vizuale (vizualizând uzul spațiului, imagini, elemente, prezențe), ale muzicii (canto, muzică, medii sonore) și ale spectacolului (prezență, mișcare, acțiune).

Puterea de a crede/ Ino Moxo

Ritualul primăverii / La Consagración de la Primavera (Israel Galván & Sylvie Courvoisier& Cory Smythe – Spania): dansatori și două piane și muzica lui Stravinski ca „o nebunie devenită reverie”: la baza monumentului lui Stravinski, artiștii-creatori vor depune „Spectro”, o compoziție originală de Sylvie Courvoisier, reprezentând o metamorfoză a creației sale pe partitura lui Stravinski.

Ritualul primăverii / La Consagración de la Primavera

Puterea creației / Kreatur (Sasha Waltz & Guests – Germania), în care dansul se naște din tensiunile dintre ființe care împart același habitat. Datorită experiențelor colective de zbucium, fericire și căutarea unui adăpost, dansatorii iau forma unei ființe unice, care se sparge iar și iar în destine separate, îndreptându-se spre noi conflicte și conexiuni.

 

Spectacole de circ contemporan

Artă performativă aflată la granița dintre circ, dans și teatru, circul contemporan este unul dintre cele mai apreciate genuri la fiecare ediție a FITS. Anul acesta, la solicitarea publicului, FITS va include un sezon de circ contemporan încă și mai ofertant decât la edițiile precedente. Printre spectacolele pe care merită să nu le ratați la Sibiu se numără Marele început: unu, doi, trei/ Eins Zwei Drei (Martin Zimmermann – Elveția), în care trei arhetipuri de clovn ilustrează teme puternice precum autoritatea, supunerea și libertatea; Născut din haos/ Out of ChaosGravity & Other Myths, Australia (o producție în care acrobații la limită, trepidante, explozive despre naștere, moarte și fizica primordială se împletesc cu mărturii verbale și perspective asupra senzațiilor de pe scenă în timp real); Sacru și profan/ Sacre Yaron Lifschitz and the Circa Ensemble, Australia (în care tot pe muzica „Ritualului primăverii” al lui Stravinsky se desfășoară acrobații impresionante dar și întâlniri dinamice pline de umor negru și de gingășie); Renaștere prin circ / BloomCirkus Cirkor, Suedia (o invitație coregrafică într-o lume a florilor, a muzicii clasice și a trucurilor de circ cu adevărat uimitoare, un omagiu adus bucuriei mișcării, încrederii și grijii, cu o mulțime de momente de circ superbe și debordează de entuziasmul tinerilor artiști de circ.)

 

Spectacole Outdoor

Grupo Puja (Spania) va prezenta pe străzile din centrul Sibiului două spectacole: Visul lui Don Quixote/ Quixote, o călătorie inițiatică ce explică viața eroului lui Cervantes: visător și călăuză, o călăuză necesară ce-și duce existența într-o lume aflată în criză, care și-a pierdut valorile morale, și alegoria cosmică Haos în cosmos/ Kaosmos.

Visul lui Don Quixote/ Quixote

Moby Dick (Teatro dei Venti – Italia) e un spectacol-eveniment conceput pentru spații urbane aduce în fața publicului corabia Căpitanului Ahab și obsesia acestuia de a găsi balena albă. Producția inspirată din romanul „Moby Dick” de Herman Melville, include decoruri de mari dimensiuni și o echipă formată din 20 de artiști, actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni.

Liniște, se deschide cortina!/ Behind the Scene (Les P’tits Bras -Franța), o producție de circ contemporan ce transpune publicul în plină perioadă barocă și totodată în culisele unui spectacol, împletind fantezia cu umorul și un menuet pe sârmă extrem de amuzant și neconvențional.

Liniște, se deschide cortina!/ Behind the Scene

Ce-ați făcut cu părul meu?!/ Get your Head Together (Sienta la Cabeza – Spania) este un spectacol de hairdressing și muzică ce are la bază curajul participanților de a da frâu liber excentricilor stiliști să le aranjeze părul; astfel, se trezește curiozitatea tot mai multor trecători, atrași în lumea fantastică a invențiilor vizuale și sonore, în care obiecte cotidiene dau tușa finală sculpturilor realizate live pe capetele participanților.

Nu vor lipsi la Sibiu, ca în fiecare an, și diferite concerte live în aer liber, printre care Cinema Tropico (Puerto Candelaria – Columbia). Totodată, deja tradiționala Alee a Celebrităților din Sibiu  (eveniment cultural ce recunoaște merite cultural-artistice ale unor artiști importanți de talie mondială) se va îmbogăți cu câteva stele noi, anume cele dedicate coregrafilor Sasha Waltz, Israel Galvan și Akram Khan, actorului Denis O’Hare, regizorului Jan Lauwers și scenografului Helmut Stürmer.

Mai multe informații despre ediția 2020 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu puteți găsi pe www.sibfest.ro

Cover foto: „Ce-ați făcut cu părul meu?!/ Get your Head Together” (Sienta la Cabeza – Spania)

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.