Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide atelierele de scris Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-catre-mine-de-la-colegiul-national-gheorghe-lazar-inchide-atelierele-de-scris-control-n/

Asociaţia Culturală Control N şi elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“, rezultat în urma atelierelor de autocunoaştere prin scris. Evenimentul este programat vineri, pe 26 mai 2023, de la ora 19.00, la Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” Bucureşti. Regizoarea Iulia Rugină semnează montarea, iar trupa de tineri artişti, textul. Intrarea este liberă.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2023

Odată cu această producție, cea de-a șasea ediție a inițiativei de ateliere de scris pentru adolescenți condusă de Asociația Culturală Control N ajunge la sfârșit.

Cu o distribuție compusă din elevii liceului, Trupa As, pornind de la textele realizate de aceștia în cadrul atelierelor „Către mine”, spectacolul le oferă adolescenților atât ocazia de a lucra cu regizoarea Iulia Rugină, cât și o oportunitate de a-și folosi propriile cuvinte și de a le vedea montate pe scenă.

„Spectacolul acesta e extrem de personal pentru toți tinerii actori de pe scenă, care au scris și textele, au dezvoltat împreună cu mine mișcarea scenică, și-au asumat niște personaje și au avut contribuții majore pe partea de regie. Dacă există un autor comun al acestui spectacol, ei sunt, toți 29. Și e un autor complet, complex și foarte sincer. E spectacolul unei generații, liceenii de azi, pe care cred că trebuie să îi ascultăm mai mult, să îi înțelegem mai bine și să mergem mai departe pe mâna lor. Plec din acest proiect cu multă speranță în viitor. Dacă tinerii care vin din urmă sunt ca ei, cred că suntem foarte bine mai departe“, declară Iulia Rugină, regizoarea spectacolului.

„Către mine” s-a derulat din luna martie până în mai 2023, cu patru etape principale de lucru:

  • Scriere creativă (creative writing) / trainer Oana Răsuceanu 
  • Scenaristică / trainer Ana Agopian 
  • Scriere dramatică / trainer Mihaela Michailov
  • Pregătirea spectacolului / coordonat de Iulia Rugină

 

În primă instanță, proiectul a debutat cu trei ateliere menite să îi familiarizeze pe liceeni cu diferite forme de scris, prezentate în maniere originale: scrierea creativă, scenaristica și scrierea dramatică. Pe parcursul a câte o săptămână, elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” și-au însușit cunoștințe despre scris, explorând subiecte care îi preocupă, și semnând, în final, câte 3 texte dramatice (monoloage), un sinopsis și primele secvențe dintr-un scenariu de film de ficțiune (scurtmetraj de maxim 5 minute), respectiv trei povestiri.

Către mine

Spectacol creat pe baza textelor rezultate în cadrul atelierelor de autocunoaștere prin scris

Vineri – 26 mai – ora 19.00

Sala de festivități a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr“

Concept și regie: Iulia Rugină

Trupa AsColegiul Național „Gheorghe Lazăr“

Distribuție: Alex Bebia, Alexia Popa, Ana Varabief, Beatrice Chelu, Bianca Berculescu, Bianca Ujeniuc, Călin Vișan, Daria Georgescu, Daria Pîrvu, Filip Nicolaescu, Flavia Martac, lleana Popescu, Ilinca Ciochia, Ioana Dinu, Ionuț Duțu, Iris Crăciunescu, Kaa Florea, Loreley Popa, Maia Eșanu, Mara Călugăreanu, Matei Lupu, Matei Soreață, Noemi Hăisu, Radu Ruiu, Sabina Popa, Sara Agafiței, Teodora Benescu, Teodora Țugui, Vlad Grasu

Intrare liberă.

 

Puteți citi textele rezultate din atelierele Către mine pe site-ul Liternet, unde sunt publicate în fiecare zi.

– 

Către mine este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National* (AFCN). 

Parteneri: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Liternet, Happ.ro, Ziarul Metropolis

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fot0: Alexandru Zaharia

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?