Spectacolul „Năpasta” de I. L. Caragiale în regia lui Radu Afrim va inaugura Sala Media a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-napasta-de-i-l-caragiale-in-regia-lui-radu-afrim-va-inaugura-sala-media-a-tnb/

Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti va fi inaugurată, probabil, la începutul lunii noiembrie, cu spectacolul „Năpasta” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Radu Afrim, a declarat, joi, Ion Caramitru, directorul TNB. El a precizat că noua sală, deşi nu este prevăzută în proiect ca fiind o sală de spectacol, va fi folosită totuşi […]

Un articol de |11 octombrie 2012

Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti va fi inaugurată, probabil, la începutul lunii noiembrie, cu spectacolul „Năpasta” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Radu Afrim, a declarat, joi, Ion Caramitru, directorul TNB.

El a precizat că noua sală, deşi nu este prevăzută în proiect ca fiind o sală de spectacol, va fi folosită totuşi în acest scop „cu locuri pe gradene”.

„Totul cu corectura următoare: Sala Media nu este prevăzută în proiect pentru a fi sală de spectacole curente. Ea este prevăzută pentru evenimente care pot avea loc – pot fi dezbateri, conferinţe, expoziţii şi aşa mai departe. Acum, pentru că nu avem sală unde să jucăm spectacolele noastre, până va apărea următoarea sală o vom folosi pe aceasta ca sală de spectacole cu locuri în gradene”, a spus directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Miercuri seară, Naţionalul bucureştean a inaugurat Sala Mică, cu piesa „Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija.

„A fost excelent. Am inaugurat tot cu un spectacol Caragiale. Vreau să spun că noi suntem în Anul Caragiale, care este patronul Teatrului Naţional, şi am hotărât ca tot anul acesta să avem premiere Caragiale. Am avut până acum două – ‘D’ale noastre’ – spectacol de balet al lui Gigi Căciuleanu la Sala Mare şi ‘O scrisoare’, varianta lui Horaţiu Mălăele, după ‘Scrisoarea pierdută’, tot la Sala Mare. La Sala cea mică (aşa îi spunem acum), unde am inaugurat aseară spaţiul, a avut loc premiera cu „Două loturi”, o dramatizare după nuvela lui Caragiale făcută de Alexandru Dabija, care a asigurat şi regia, nu numai dramatizarea”, a precizat Ion Caramitru.

Tot în luna noiembrie, la Sala Mică va fi prezentată o nouă premieră – spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, în regia lui Silviu Purcărete.

Directorul Teatrului Naţional nu a uitat nici de piesa care ar fi trebuit să deschidă Anul Caragiale – „D’ale Carnavalului”, în regia lui Tocilescu. „Din păcate, piesa cu care trebuia să inaugurăm Anul Caragiale, „D’ale Carnavalului”, în regia lui Tocilescu, nu am putut să o facem din cauza decesului lui, dar vom face o seară în care vom aduce aminte, împreună cu scenograful, compozitorul, cu actorii pe care i-a distribuit, cu luări de cuvânt ale prietenilor şi colegilor lui, să facem cunoscut cum ar fi dorit să fie”, a precizat Ion Caramitru.

Din Anul Caragiale nu avea cum să lipsească un recital Radu Beligan pe teme caragialeşti, a mai spus directorul TNB. „Până la urmă, o să avem tot repertoriul lui Caragiale. Nu ştiu când se va petrece, dar, de asemenea în Anul Caragiale, vom avea privilegiul unui recital Radu Beligan pe teme caragialeşti pe care îl aşteptăm să ne anunţe cum se va derula”, a afirmat Ion Caramitru.

Sursa: Agerpres

30
/09
/16

În cadrul campaniei de promovare a filmului „Două lozuri”, susținută de AFI Palace Cotroceni și Cinema City, autoturismul Dacia 1300 care „a jucat alături de Bucur, Papadopol și Boguță” va fi expus la intrarea FAR din AFI Palace Cotroceni.

30
/09
/16

Lansat în cinematografele din Franța pe 28 septembrie, la o săptămână după premiera din România, filmul Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, este elogiat în marile publicații din Franța. Cotidienele franceze Le Figaro, Libération sau Nouvel Observateur, reviste precum Paris Match și Time Out și publicații online de cultură recomandă filmul ca una dintre cele mai importante lansări ale săptămânii. Câini poate fi văzut zilele acestea și în cinematografele din România.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

30
/09
/16

Un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerile Franței, Spaniei și ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/16

Nae Ionescu are motive să fie invidiat de către orice scriitor ilustru sau o altă personalitate din orice domeniu al cunoașterii, căci Dora Mezdrea i-a alcătuit cea mai vastă biografie. Nici Goethe, care s-a însurat după 80 de ani, nici Titu Maiorescu, Mihai Eminescu sau Dobrogeanu Gherea n-au ajuns la numărul de record de volume biografice.

29
/09
/16

FEST-FDR2016 oferă artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara și-a îmbogățit oferta cu o nouă artă. Pentru prima dată în lunga sa istorie, festivalul timișorean a avut șansa de a oferi publicului său un film de artă, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale ultimilor ani: Inimi cicatrizate, o adaptare după scrierile lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude.

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

28
/09
/16

La fel ca şi aseară, astăzi, de la ora 18:00, la Teatrul Nottara vor avea loc repetiţii cu presa şi publicul la spectacolul Iarna de Jon Fosse (traducerea: Carmen Vioreanu), în regia lui Mihai Măniuţiu. Distribuţia este alcătuită din Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu.. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.