Spectacolul TNB “Furtuna” s-a jucat la Beijing cu casa închisă 
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-tnb-furtuna-s-a-jucat-la-beijing-cu-casa-inchisa/

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu trei reprezentanţii ale spectacolului Furtuna de William Shakespeare, la Festivalul Internaţional de Teatru organizat deTeatrul Arta Poporului din Beijing (TAPB). Această companie de teatru, fondată în 1952, a pus în scenă, de la înfiinţarea sa, peste 300 de spectacole în diverse stiluri, de la teme clasice chineze până la adaptări după Molière.

Un articol de Petre Ivan|2 iulie 2018

Festivalul internațional pe care îl organizează de opt ediții a devenit un brand cultural al Chinei, prin participarea a numeroase trupe de teatru naționale şi internaționale.

La actuala ediţie, pe lângă Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, care a reprezentat România, au mai fost invitate trupe din Polonia, Rusia, Lituania, Franța și din China.

Turneul Naționalului bucureștean la Beijing a reprezentat o uriașă provocare atât pentru distribuția română, cât și pentru publicul chinez, cu referințe culturale atât de diferite. 

“Spectacolul multipremiat cu succese internaționale semnificative „Furtuna”, într-o montare mai mult decât uluitoare, în care regizorul Alexander Morfov îmbină nuanțele clasice cu cele moderne, umorul cu emoția, a impresionat publicul din Beijing care l-a urmărit fascinate timp de trei ore, relatează Institutul Cultural Român, principalul susţinător financiar al turneului TNB la Beijing. 

Ion Caramitru în rolul Prospero a oferit publicului un joc actoricesc de mare forță și sensibilitate. Împreună cu ceilalți actori, Crina Semciuc (Miranda), Istvan Teglas (Ariel), Mihai Călin (Caliban), Ciprian Nicula (Ferdinand), Andrei Finți (Alonso), Ioan Andrei Ionescu (Antonio), Gavril Pătru (Sebastian), Vitalie Bichir (Gonzalo), Mihai Calotă (Trinculo), Marcelo-S Cobzariu (Stephano), Alexandra Poiană (Nimfa), Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuț Toader, Axel Moustache, Eduard Adam, vor rămâne cu siguranță în memoria de o viață a spectatorilor din Beijing”.

„Spectacolul a fost minunat!”, „Teatrul românesc este excelent! „, „Mi-a plăcut deosebit, echipa de actori are o înaltă ținută artistică!” Teatrul Național al României are un nivel ridicat, actorii sunt excelenți, şi mai ales ei au un limbaj corporal viu, contribuind în mare măsură la reușita spectacolului”. Iată câteva reacții ale spectatorilor la încheierea piesei, relatează Luo Dongquan, de la China Radio International (CRI).

Actorii au vorbit în limba română, scenariul însă a fost tradus de Shang Xiaolei și Pang Jiyang. Shang este o translatoare de limba engleză, iar Pang este șefa catedrei de limba română de la Universitatea de Studii Străine din Beijing. Traducerea în limba chineză a fost proiectată pe monitoarele care încadrau scena, se mai menţionează în relatarea CRI.

Cele trei reprezentații s-au derulat cu casa închisă, remarcabilă fiind și prezența, în public, a unei majorități impresionante a tinerilor.

În cadrul festivalului, Ion Caramitru, de data aceasta și în calitate de Director general al TNB, a susținut o conferință despre teatrul românesc, cu accentul pe activitatea Naționalului bucureștean. Conferința a fost moderată de unul dintre cei mai cunoscuți actori chinezi de teatru, Pu Cunxin, care, în curând, va interpreta rolul Prospero, rol cu care Ion Caramitru s-a prezentat în fața spectatorilor din Beijing.

Jocul actorilor, regia şi scenografia au reușit să capteze publicul chinez, asigurând o punte ce a risipit diferențele culturale. Fiindcă, mai presus de orice interpretări sau deosebiri culturale, „Furtuna” de la TNB este un spectacol conceput într-un limbaj universal, o piesă despre puterea demiurgică a artei și imaginației.

Foto: Furtuna, TNB, Beijing – tnb.ro

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.