Spectacolul „Un tramvai numit Popescu” din nou „pe șine”, pe ruta verde Sibiu – Rășinari și retur
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-un-tramvai-numit-popescu-din-nou-pe-sine-pe-ruta-verde-sibiu-rasinari-si-retur/

După o pauză de cinci ani, spectacolul de teatru comunitar realizat de Gavriil Pinte după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu se va juca din nou la Sibiu, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu – Răşinari şi retur. Prima reprezentaţie a spectacolului va avea loc joi, 12 iulie 2018, de la ora 19.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Îmbarcarea și debarcarea spectatorilor se vor face din stația de tramvai din zona Grădinii Zoologice Sibiu.

„Un tramvai numit Popescu” este un proiect de spectacol de teatru comunitar, itinerant, neconvenţional ce are la bază o dramatizare realizată de regizorul spectacolului, pornind de la operele antume şi postume ale poetului Cristian Popescu. Spectacolul se joacă în tramvaiul care circulă pe traseul Sibiu – Răşinari şi retur.

În prima parte a spectacolului, după îmbarcarea publicului şi punerea tramvaiului în mişcare, sunt aduse „în scenă” personajele Familei Popescu şi Arta Popescu.

În staţia terminus, la Răşinari, se derulează o secvenţă de teatru de animaţie, o parodie în versuri după „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale. Păpuşile – instalaţii, Leonida şi Efimiţa, construite după principiul bunraku, sunt animate practic de întreaga trupă de actori.

Pe drumul de întoarcere de la Răşinari se derulează Artele lui Popescu: teatrul, circul, muzica, dansul, pictura şi filmul.

„Pe vremea când mai trăia printre noi, Cristi îmi zicea: – Hai bătrâne să ne luăm un aparat de filmat și să urcăm în tramvaie să facem poeme direct pe oameni (…). Poemele lui Cristi sunt teatrale. Unele din cele mai teatrale din câte mi-au fost date mie să cunosc. Chiar și eseurile lui par mai degrabă niște monologuri. Eu n-am făcut decât să detectez personajele. Ca și cum le-aș fi chemat pe nume și ele s-au înfățișat cu replici, în situații (dramatice), cu o oralitate hazlie și, nu se putea altfel, cu poezie. (…) Poemul Popescu circulă de la Sibiu la Rășinari și retur (…) cu un grup de actori demn de admirat măcar pentru faptul că au renunțat la siguranțele și protecția sălilor de teatru și s-au aventurat – o aventură asumată atent, fără teamă, dar cu grijă, într-un spațiu al echilibrului fragil, un spațiu deschis spectatorilor – călători, dar și publicului din afara tramvaiului aflat în trafic, oameni din oraș, din pădure sau din sat. Performanțele actorilor rămăn tulburătoare”, spune regizorul Gavriil Pinte.

După reprezentația de joi, 12 iulie 2018, ora 19:00, prima după o pauză de cinci ani, spectacolul va fi reluat în 15, 22 și 29 iulie, ora 13:00, respectiv în 2 și 9 septembrie, ora 13:00.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17, de pe siteul oficial al TNRS, la aceleasi prețuri ca în agenție – www.tnrs.ro/program sau de pe siteul entertix.ro.

Foto: Un tramvai numit Popescu – facebook

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.