Spionaj, natalitate și mâncare pentru suflet – Divanul degustătorilor de film și artă culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/spionaj-natalitate-si-mancare-pentru-suflet-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Trei titluri noi şi interesante se află printre filmele care vor rula în cadrul celei de-a şasea ediţii a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

Un articol de Liliana Matei|7 august 2015

Coproducţia sârbo-română Pădurea (2014), în regia lui Sinișa Dragin, are la bază un fapt real: în 1947, Preşedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito vizitează pentru prima dată România. Regimul comunist, proaspăt instalat, îi face cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, Crângul desfrunzit.

Mai târziu, prin anii ’60, când criticul de artă Radu Bogdan primește permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relațiile diplomatice dintre Iugoslavia și România.

Pădurea a câștigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internațional Visions du Reel, Elveția.

În Copiii preotului/ Svecenikova djeca (r. Vinko Bresan, 2013), Fabian, un tânăr preot, încearcă să mărească numărul de nașteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriașilor. Planul se dovedește a fi de succes, dar după o vreme încep să apară probleme.
Filmul a câștigat trei premii la Festróia 2014, Pula Film Festival 2013 și Thessaloniki Film Festival 2013.

Poveste despre mâncare și suflet / Istoria za hranata i dușata / Sould Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013) explorează nu doar modalitățile prin care mâncarea aduce laolaltă oamenii, ci și felul prin care ea ne îmbogățește viața.

Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti. Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drumul unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ…
Nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) și la San Francisco (2014).

De asemenea, în cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară vor fi proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare (Croația- Elveția, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) și Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.