St Petersburg – 11 arii în premieră mondială de Cecilia Bartoli
https://www.ziarulmetropolis.ro/st-petersburg-11-arii-in-premiera-mondiala-de-cecilia-bartoli/

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

Un articol de Cristina Comandasu|13 octombrie 2014

St Petersburg, Cecilia Bartoli / Este vorba despre arii scrise de Francesco Araia, Hermann Raupach, Domenico Dall’Oglio, Vincenzo Manfredini şi Domenico Cimarosa, compozitori angajaţi pe parcursul secolului al XVIII-lea de trei dintre cele mai importante ţarine ale Rusiei: Ana, Elisabeta şi Ecaterina cea Mare.

Interpreta de muzică clasică cu cele mai multe discuri vândute în prezent: aceasta este mezzosoprana italiană Cecilia Bartoli – un adevărat fenomen vocal şi intelectual; pentru că, desigur, casa de discuri cu care colaborează, Decca, are un marketing exemplar, dar mai mult decât atât, Cecilia Bartoli însăşi este o artistă ieşită din tipare, surprinzătoare pe fiecare dintre albumele pe care le înregistrează.

Nu întâmplător am numit-o pe Cecilia Bartoli un fenomen vocal şi intelectual; un fenomen vocal, pentru că atât de rar se nasc mezzosoprane cu agilitatea, versatilitatea, frumuseţea glasului ei; un fenomen intelectual, pentru că Cecilia Bartoli este cu adevărat un soi de arheolog muzical: mai toate discurile ei cuprind lucrări scrise în secolele trecute, înregistrate în premieră mondială, pentru că au fost descoperite în vechi arhive de Cecilia Bartoli.

Discul este unul special din mai multe motive, unul dintre ele: faptul că Cecilia Bartoli cântă pentru prima dată în limba rusă – este vorba despre momente din opera „Altsesta” de Hermann Raupach, un compozitor german care a trăit între 1728 şi 1788. Din 1755, Hermann Raupach a fost muzician al curţii din St Petersburg, iar „Altsesta” este a doua operă scrisă în limba rusă. Prima i-a aparţinut lui Francesco Araia.

Desigur, e de înţeles atitudinea conducătorilor Rusiei de a avea la curte muzicieni care să compună lucrări de calitate, în spiritul a ceea ce se scria în acelaşi timp la curţile din vestul Europei; ariile de albumul St Petersburg sunt exemplare extrem de reuşite ale unei muzici în stil baroc, cu ethosul şi virtuozitatea specifice; însă mai mult, aşa cum remarcă chiar şi Cecilia Bartoli într-un interviu acordat AFP, aceste arii au şi un spirit aparte, punând mai curând accentul pe sentiment decât pe virtuozitate – pentru că, nu-i aşa, sufletul rus este plin de patos şi oscilează atât rapid între stări antagonice.

În stil mare

Cecilia Bartoli face totul în stil mare: lansarea pentru presă a albumului St Petersburg a fost gândită în acelaşi spirit – un concert susţinut pe 6 octombrie 2014 în Galeria Oglinzilor din Palatul Versailles. Sigur, un concert la Palatul Ermitage ar fi fost poate mai potrivit, însă în actualul context internaţional, somptuosul Versailles a fost o alegere mai bună.

Am ascultat cu încântare acest nou album al Ceciliei Bartoli. Mi-au plăcut selecţia repertorială, vocea, care sună absolut extraordinar pentru o cântăreaţă care se apropie de 50 ani, ansamblul care o acompaniază, suplu, compact şi cu o evidentă ştiinţă a interpretării muzicii baroce. Este clar o mare reuşită de care sper să vă bucuraţi şi dvs.

Puteţi asculta albumul St Petersburg, chiar în ziua lansării sale internaţionale, la Radio România Muzical: luni, 13 octombrie, de la ora 19 sau în reluare duminică, 19 octombrie, de la 13.05. Albumul este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014” derulată la www.romania-muzical.ro, unde puteţi asculta şi reasculta toate albumele intrate în competiţia care va desemna pe baza votului publicului discul de muzică clasică al anului 2014.

Discul este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate sau poate fi achiziţionat de la www.deccaclassics.com.

Foto: St Petersburg – ceciliabartolionline.com

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?