Stagiunea Teatrului Excelsior s-a deschis cu „Zâna Zorilor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stagiunea-teatrului-excelsior-s-a-deschis-cu-zana-zorilor/

Stagiunea 2012-2013 a Teatrului Excelsior s-a deschis luni seară cu premiera spectacolului „Zâna Zorilor”, un basm scris de Ioan Slavici în urmă cu 160 de ani. Premiera reprezintă un omagiu adus memoriei maestrului Ion Lucian, cel care a înfiinţat Teatrul Excelsior şi datorită căruia există edificiul din strada Academiei nr. 28. Invitaţii au fost întâmpinaţi […]

Un articol de |16 octombrie 2012

Stagiunea 2012-2013 a Teatrului Excelsior s-a deschis luni seară cu premiera spectacolului „Zâna Zorilor”, un basm scris de Ioan Slavici în urmă cu 160 de ani.

Premiera reprezintă un omagiu adus memoriei maestrului Ion Lucian, cel care a înfiinţat Teatrul Excelsior şi datorită căruia există edificiul din strada Academiei nr. 28.

Invitaţii au fost întâmpinaţi la intrare şi conduşi în sală de „cei şapte pitici” îmbrăcaţi în costume din recuzita teatrului iar copiii au primit şi bomboane oferite de „Scufiţa roşie”.

Cei şapte proaspăt colaboratori vor putea fi văzuţi atât la viitoarele premiere ale teatrului cât la matineele de duminică.

 
Timp de o oră şi 20 de minute spectatorii au intrat în lumea fanteziei şi a aventurii unde s-au întâlnit cu Murgul (Robert Radoveneanu), cu teribila Sfânta Vineri (Paula Sorescu-Lucian), cu cei trei feciori ai Împăratului (Ştefan Velniciuc) – Petru, Luca şi Matei (Dan Clucinschi, Ciprian Cojenel şi Ovidiu Uşvat), cu balaurul năprasnic, cu duhul pădurii şi al florilor şi cu cea mai frumoasă dintre făpturile cereşti şi pământeşti, Zâna Zorilor (Raluca Botez), şi însoţitoarele ei (Cosmina Dobrotă, Vera Popescu şi Iulia Diana Samson).

Pentru Dan Clucinschi spectacolul a reprezentat debutul pe scena de la Excelsior, în sală fiind prezent şi profesorul său de actorie, Eusebiu Ştefănescu.

Dramatizarea îi aparţine Ilincăi Stihi, cea care semnează şi regia spectacolului. Din echipa de creaţie mai fac parte scenografa Luana Drăgoescu, compozitorul şi creatorul versurilor originale George Marcu, coregrafa Andreea Duţă, light-designerul Gheorghe Jipa şi sound-designerul Mihnea Chelariu.

„Zâna Zorilor” este un spectacol care, spun realizatorii, se adresează copiilor între 7 şi 80 de ani. Cei mici vor putea participa în luna octombrie la reprezentaţiile de pe 23 şi 31, de la ora 10,00, în cadrul programului dedicat grădiniţelor şi şcolilor.

 

Sursa: Agerpres

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

12
/04
/23

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” organizează în perioada 21 – 28 mai 2023 cea de-a 14-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara - TESZT. Vor fi prezentate publicului spectacole indoor și outdoor ale unor companii din 15 țări, într-o ediție care face parte din Programul Oficial Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. 

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

11
/04
/23

Sărbătorile pascale reprezintă prilejul perfect de a le oferi celor mici răspunsuri la întrebări despre divinitate pe care toți copiii și le pun la un moment dat. Tocmai de aceea, cele patru titluri de la editura ap! pe care ți le recomandăm în rândurile de mai jos, semnate de autorii Matthew Paul Turner și Sheila Walsh, pot fi cadoul perfect pentru copii în perioada Paștelui.

11
/04
/23

„Eroine”, montat de Andrei Măjeri la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani și plimbat la Apollo 111 Teatrul în București, este un paradox al celor care au reușit să se salveze pe sine, sau să se salveze unele pe altele din abandon, din singurătate, și din iubiri disfuncționale, unilaterale sau trădătoare.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?