Stan Lee, creatorul lui Spider-Man, a murit la vârsta de 95 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/stan-lee-creatorul-lui-spider-man-a-murit-la-varsta-de-95-de-ani/

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viaţă luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2018

Stan Lee (Stanley Martin Lieber) s-a născut pe 22 decembrie 1922, la New York, din părinţi evrei care au emigrat din România, aspect despre care starul a vorbit în timpul vieţii.

Singur sau în colaborare cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditko, el a creat personaje care au făcut istorie – Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor, X-Men, Black Panther şi Ant-Man.

Ultimii ani din viaţa lui Stan Lee au fost tumultoşi. După ce soţia sa, Joan, care i-a fost alături timp de 69 de ani, a murit în 2017, scriitorul a dat în judecată comitetul executiv al POW! Entertainment – companie pe care a fondat-o în 2001 pentru a produce filme, show-uri TV şi jocuri video – cerând daune de 1 miliard de dolari pentru fraudă, însă câteva săptămâni mai târziu a anulat procesul.

În 2009, compania The Walt Disney a cumpărat Marvel Entertainment contra sumei de 4 miliarde de dolari, iar topul celor mai bine vândute filme cu supereroi din istorie este dominat de personaje Marvel.

Considerat de mulţi un vizionar, Stan Lee mărturisea că la început se simţea ruşinat de succesul muncii sale: „Iniţial îmi era ruşine pentru că eram doar un simplu scriitor de benzi desenate în timp ce alţi oameni construiau poduri şi făceau cercetări în medicină. Apoi am început să înţeleg că industria de divertisment este unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa oamenilor. Cred că dacă eşti capabil să distrezi oamenii, atunci faci un lucru bun“, mărturisea Lee într-un interviu pentru Washington Post.

Timp de mulţi ani, industria a fost dominată de DC Comics, care i-a dat lumii pe Superman, Batman, Wonder Woman şi Green Lantern. Însă în perioada 1961-1964, Marvel a revitalizat industria de benzi desenate cu o serie de supereroi plini de defecte şi mai umani. Personajele lui Lee trăiau în lumea reală şi se luptau cu provocările cotidiene, fie că era vorba de plătitul chiriei, de dramele amoroase sau întrebări existenţiale despre scopul vieţii.

Averea lui Stan Lee este estimată la 70 de milioane de dolari.

Stan Lee a primit National Medal of Arts în 2008 şi a fost inclus în The Will Eisner Award Hall of Fame (1994) şi Jack Kirby Hall of Fame (1995).

Foto: Stan Lee – facebook

10
/02
/23

A unsprezecea ediție a celui mai important eveniment de la noi dedicat artei vizuale propune publicului un palat „doar pentru artă”, deschis pe timp de zi și de noapte, în inima Bucureștiului, unde vom regăsi de la lucrările impresioniștilor spanioli la cele ale generației Z din arta românească.

08
/02
/23

Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF), primul și singurul proiect de acest gen din România dedicat fotografilor amatori și profesioniști, vă invită la CdRF Foto Market, pe 11-12 februarie, la OTOTO Store (Calea Victoriei, nr. 153), între orele 12:00-21:00.

30
/01
/23

Asociația Semper Culturalia, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, în marja Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), o serie de manifestări menite să contribuie la menținerea vie a amintirii victimelor Holocaustului și să susțină demersurile civice de a lupta împotriva xenofobiei și antisemitismului.

30
/01
/23

Institutul Cultural Român (ICR) anunță relansarea Programului de finanțare și parteneriate culturale Cantemir, destinat proiectelor din mediul internațional. În cadrul acestui program, derulat anterior în perioada 2006-2012 și reluat în 2023 cu unele modificări, ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans). Evenimentele asociate proiectelor finanțate vor fi organizate exclusiv în afara țării.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

05
/01
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă propune în prima jumătate a lunii ianuarie nu mai puțin de trei expoziții în spațiile sale: până pe 9 ianuarie se poate vedea lucrarea Ambedo a tinerei artiste Ioana Drăgușin în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53; același spațiu va găzdui o nouă expoziție colectivă, acumulare.colecție 2, curatoriată de Daniel Loagăr, până pe 30 ianuarie iar la depozitul de artă ArtSafe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic Str. Băiculești 29, sector 1) va putea fi vizitată între 12 – 27 ianuarie expoziția Reflexia Luminii, a lui Bogdan – George Negulescu, curatoriată de Iselin Huluba.