„Statele unite ale iubirii”, din 20 ianuarie pe marile ecrane
https://www.ziarulmetropolis.ro/statele-unite-ale-iubirii-din-20-ianuarie-pe-marile-ecrane/

Drama „Statele unite ale iubirii”, scrisă şi regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie pe marile ecrane din România, distribuit de Transilvania Film.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2016

Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, și este unul dintre marii câștigători ai Polish Film Festival, luând premii pentru regie, montaj, costume, actor și actrița în roluri secundare.

Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

afis_usl_70x100_ro_websizedDrama austeră a celor patru femei se revarsă în puțin peste o oră și jumătate de povești sortite eșecului de la bun început. „Nu încape îndoială că Wasilewski este una dintre cele mai promițătoare noi voci în cinematografie”, citim pe CineVue, una dintre multele publicații care aplaudă filmul. Între efectele vieții trăite sub un regim comunist și o înțelegere și aplicare greșite a propriilor libertăți proaspăt dobândite, Statele unite ale iubirii este un film viu, despre natura umană și slăbiciunile ei.

Statele unite ale iubirii este parțial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski. Filmat în tonuri pastel delicat-estompate, de Oleg Mutu, mult-căutatul director de imagine roman, debutul lui Wasilewski la Berlin combină rigoarea stilistică, intențiile serioase, cu o distribuție desăvârșită”, scrie Hollywood Reporter.

Cele patru femei din film sunt interpretate de nume sonore ale cinematografiei poloneze: Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka și Dorota Kolak. Statele unite ale iubirii a fost văzut în premieră în România anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde regizorul a fost prezent pentru a treia oară.

usl_still_3

Tomasz Wasilewski a ajuns prima oară în România în 2013, la TIFF, împreună cu filmul său de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, câștigătorul premiului East of West la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary, și a plecat acasă cu Trofeul Transilvania pentru regie. Despre colaborarea sa cu directorul de imagine român, regizorul povestește că după vizionarea filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, de Cristian Mungiu, a știu că trebuie să lucreze cu Oleg Mutu. I-a trimis scenariul și, încă de la prima discuție după lectură, cei doi au știut că se vor înțelege de minune. „Am realizat că suntem interesați de aceleași lucruri în cinema. Oleg Mutu este jumătatea mea din punct de vedere cinematografic”, spune Wasilewski într-un interviu pentru Cineuropa.

statele-unite-ale-iubirii-foto1Statele unite ale iubirii ar putea fi aproape subintitulat Scurt film despre angoase, nu în ultimul rând datorită perioadei și locației ce sunt atât de apropiate de teritoriul Decalogului lui Krzysztof Kieslowski. Această tulburătoare creație a regizorului și scenaristului Tomasz Wasilewski, (…) este melancolică, și marcată de un umor negru minimalist”, remarcă Screendaily.

„Statele unite ale iubirii”, o co-producție Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 20 ianuarie în cinematografe din toată țara.

 

01
/04
/15

SPECIAL ZIARUL METROPOLIS. Că sunt intimidant de frumoase și copleșitor de talentate este o banalitate. Ele sunt, de fapt, zeițe coborâte printre noi, muritorii. Datorită lor e imposibil să nu iubești filmul francez de ieri sau de azi, cu toate aerele lui de superioritate.

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.