,,Știința Altfel”, o emisiune online trăsnită despre fizică și chimie, cu explicații interactive și amuzante
https://www.ziarulmetropolis.ro/stiinta-altfel-o-emisiune-online-trasnita-despre-fizica-si-chimie-cu-explicatii-interactive-si-amuzante/

Asociaţia Fascination, în parteneriat cu Fun Science Romania şi televiziunea educaţională Da Vinci, lansează emisiunea ,,Știinţa Altfel” pe canalul de youtube ,,Profesorul Trasnit TV”. Emisiunea îşi propune să ofere o perspectivă amuzantă, trăsnită şi interactivă asupra lecţiilor de fizică şi chimie ce se regăsesc în programa şcolară.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2019

Emisiunea ,,Știința Altfel” debutează în anul școlar 2019-2020 cu 24 episoade, 10 de fizică pentru clasa a VI-a și 14 de chimie pentru clasa a VII-a. Fiecare episod conține răspunsuri la întrebările din lecțiile din manuale, explicații și exemple ușor de înțeles de elevi, prezentate de profesorii trăsniți Spooky Iacovlev și Andreea M. Stoica. Pline de candoare, energie și pasiune pentru știință, gazdele emisiunii vor să îi ajute pe copii să se apropie de știință, prin joacă și distracție, și să înțeleagă mai ușor tema urmărită.

Primul episod de introducere a lecțiilor de chimie poate fi vizionat deja aici.

Lecțiile sunt realizate și moderate după un concept Fun Science și adaptate într-un limbaj accesibil copiilor cu ajutorul specialiștilor în domeniu: Daniela Blănariu, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 156, Simona Constantin, profesor de chimie la Liceul Tehnic Cezar Nicolau și Oana Drăguț, profesor de fizică la Școala Little London Academy.

„Noi în filmulețe ne-am jucat, am râs, am glumit, dar sub această formă am explicat lucrurile cu simplitate. Sperăm astfel că elevii vor prinde curaj și în acest fel vor avea încredere să pună întrebări, iar punând întrebări vor reuși într-un final să caute răspunsuri. Pentru noi este important ca ei să afle că există legi care guvernează lucruri pe care le întâlnim în viața de zi cu zi și să afle că aceste legi pot fi înțelese de oricine este interesat să le descopere. Definițiile se uită, iar formarea unui vocabular de specialitate este dificilă, important este însă ca la finalul vizionării materialelor pregătite de noi, copiii să poată explica fenomene științifice simple, de bază ale lumii în care trăiesc” declară Simona Constantin, profesor de chimie la Liceul Tehnologic Cezar Nicolau.

800 de ore au fost necesare pentru a realiza prima parte a acestui proiect care va putea fi urmărit pe Youtube, locul preferat al generației Z, o generație predispusă să urmărească mai mult un content vizual, decât scris. Canalul Profesorul Trasnit de pe Youtube are peste 83 de mii de abonați și își propune să fie un suport bun educațional pentru copii, profesori și chiar și pentru părinți.

“Considerăm că este momentul potrivit să transformăm social media într-un instrument educațional prin care putem ajunge la copiii României activi în mediul online. Utilizând tehnici de comunicare la care ei sunt deschiși, venim în întâmpinarea lor cu multe exemple și explicații interactive, pentru a înțelege ce înseamnă spațiul, cum înțelegem și calculăm distanțele, ce sunt moleculele, acizii sau bazele. Îmbinând metodologia Fun Science cu experiența dobândită pe youtube, în ultimii 3 ani, prin canalul Profesorul Trasnit TV, considerăm că avem toate șansele să câștigăm atenția elevilor cu experiențe memorabile și experimente inedite de fizică și chimie. Scopul nostru este de a le deschide apetitul pentru știință și drumul către noi posibilități de cultivare și asimilare a rețelelor sociale în viața lor. Ne bucurăm că am găsit colaboratori încântați de acest proiect, profesori dornici să investească timp, energie, idei și informații în metode moderne de predare, precum și oameni din business, SmartPoint PR, dispuși să ne adopte cu acest proiect și să ne susțină cu tot ceea ce avem nevoie pentru a realiza cât mai bine emisiunea și promovarea ei” declară Andreea M. Stoica, președinte Asociația Fascination.

În fiecare miercuri, de la ora 17:00, va fi difuzat câte un episod, care are o durată de aproximativ 15 minute, alternând conținutul de chimie cu fizică.

Lecțiile vor fi publicate aici și primul episod poate fi vizualizat aici.

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.