Street Delivery, între 12 și 14 iunie, în 4 mari orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-intre-12-si-14-iunie-in-4-mari-orase/

Street Delivery X, un eveniment-manifest pentru un oraş mai prietenos, sărbătoreşte anul acesta zece ani de la lansare şi se va desfăşura în perioada 12-14 iunie, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2015

Street Delivery, un weekend naţional dedicat spaţiului public şi recuperării peisajului urban de către pietoni şi comunitate, va fi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, anunță Mediafax.

„Bucureştiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ţinându-şi respiraţia. Spaţiul public e invadat de maşini în mişcare, blocate în intersecţii sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunităţi sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru şi mai multe maşini, pentru mai multă poluare şi mai mult zgomot. Oraşul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalţă, dar pentru oameni se micşorează pe zi ce trece”, spun organizatorii Street Delivery X.

Aceştia precizează că, în ultimii zece ani, şi Street Delivery s-a aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spaţiu public este stringentă. „Din păcate, proiecte şi idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond”, spun aceştia, precizând că, odată cu ediţia din acest an a Street Delivery, întregul eveniment va fi regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă oraşul.

Pentru ediţia aniversară a Street Delivery este propusă o mutaţie reală în felul în care poate fi privit oraşul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluţii pentru diminuarea efectelor asupra mediului şi oamenilor. Reducerea producţiei de deşeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spaţiilor verzi, alternativele de transport, reducerea emisiilor de noxe şi a nivelului de praf – încep pe o stradă şi continuă în tot oraşul.

Din sute de candidaturi la apelul deschis de proiecte, juriul Street Delivery X le-a ales pe cele mai bune zece, care vor fi premiate cu 10.000 de euro. Câştigătorii urmează să fie anunţaţi joi.

Restul proiectelor găzduite respectă tema „Amprenta de Carbon” şi s-au înscris în următoarele zece categorii: artă; arhitectură şi urbanism; carte; dezbateri; junior (activităţi pentru copii); muzică; societate civilă şi mediu; sport; teatru, film, performance; transport alternativ.

La ediţia din acest an a evenimentului, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) va prezenta macheta traseului pietonal „Verona după 10 zece ani”: de unde a pornit acest proiect, ce au reuşit organizatorii să facă şi ce îşi doresc cetăţenii pentru spaţiul public. Evenimentul este inclus în programul Anualei de Arhitectură al Filialei teritoriale Bucureşti a OAR, care aduce în discuţie calitatea spaţiului public al zonei Grădina Icoanei – bulevardul Magheru.

Totodată, Street Delivery Sports va extinde evenimentul în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, unde va înlocui parcarea pentru maşini cu o competiţie internaţională de polo pe biciclete: Polo Delivery.

Tot în cadrul Street Delivery X, Red Bull BC One Cypher va aduce cultura hip-hop pe o scenă construită deasupra iazului din Grădina Icoanei. Astfel, se caută cel mai talentat B-Boy care să reprezinte România la finala regională Red Bull BC One de la Tbilisi. Totodată, Pelezinho (Brazilia), Mounir (Franţa) şi Slav (Bulgaria), trei B-Boy care au scris istorie la nivel mondial, vor veni la Bucureşti să jurizeze cea mai importantă competiţie de B-Boying, iar DJ Tyrone va veni din Olanda cu cele mai cool beat-uri pentru breaking. Mario B, tot din Olanda, va fi cel care va anima atmosfera şi îi va introduce în arenă pe B-Boy. Pe 14 noiembrie, cei mai buni B-Boy din lume se vor lupta pentru titlul suprem, în competiţia de la Roma.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură – „Bucureşti Memoria| Explorarea| Imaginarea Oraşului” -, care lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre donatorii individuali care susţin ediţia aniversară a Street Delivery se numără Corina Şuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupşa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Şerban Sturdza, Şerban Ţigănaş, Claudiu Dobriţă şi Şerban Radu.

Accesul la Street Delivery X este gratuit, iar informaţii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată.

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.