SUBMERGENCE- cel mai recent film semnat Wim Wenders la DaKINO 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/submergence-cel-mai-recent-film-semnat-wim-wenders-la-dakino-2018/

DaKINO 2018 aduce la Bucureşti cel mai recent film al celebrului regizor german Wim Wenders, SUBMERGENCE, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto în toamna anului trecut. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO are loc în perioada 18-22 aprilie la ARCUB şi Cinema Muzeul Țăranului.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2018

Lungmetrajul, care îi are în rolurile principale pe Alicia Vikander și pe James McAvoy, va fi prezentat în premieră în România și într-o proiecție unică în cadrul Festivalului, joi, 19 aprilie, ora 20.00 la Cinema Muzeul Țăranului.

Wim Wenders are la activ, în lunga sa carieră, 3 nominalizări la Oscar pentru documentarele The Salt of the Earth, Pina și Buena Vista Social Club, este câștigătorul Premiului BAFTA și al Palme d’Or la Cannes pentru Paris, Texasși al unui Leu de Aur la Veneția pentru The State of Things.

Tot în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Toronto 2017, au avut premiera mondialăși alte două filme incluse în programul DaKINO 2018:HOSTILES, în regia lui Scott Cooper, un western clasic care îi are in rolurile principale pe Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi și Timothee Chalamet, și THE WIFE, în regia lui Bjorn Runge, cu Glenn Close în rolul principal, alături de Jonathan Pryce și Christian Slater.

În premieră în România, DaKINO 2018 prezintăși filmul THE LEISURE SEEKER, în regia lui Paolo Virzi, pentru care Helen Mirren a obținut o nominalizare la Globurile de Aur 2018 pentru Cea mai buna actriță. Filmul a fost inclus și în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Veneția în 2017.

PLEASE STAND BY, în regia lui Ben Lewin, o aduce într-un rol principal de excepție pe actrița Dakota Fanning, care joacă alături de Toni Collette, rolul unei tinere cu tulburare de spectru autist care demonstrează că pasiunea ei pentru Star Trek sparge bariere. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Austin și a fost prezentat la Festivalul de Film de la Romaîn 2017,putând fi văzut la DaKINO în premieră în România.

Acestor titluri li se adaugă FILM STARS DON’T DIE IN LIVERPOOL- filmul care deschide ediția din acest an, nominalizat la 3 Premii BAFTA 2018 pentru Cea mai bună actriță în rol principal- Annette Bening, Cel mai bun actor în rol principal- Jamie Bell, Cel mai bun scenariu adaptat- Matt Greenhalgh.

Festivalul se închide duminică 22 aprilie, cu o comedie veritabilă semnată de regizorii marelui succes de public Les Intouchables, Olivier Nakache și Eric Toledano-  C’EST LA VIE, care a primit anul acesta nu mai puțin de 10 nominalizări la Premiile Cesar.

Rolul principal al filmului este jucat de actorul francez Jean-Pierre Bacri, căruia i se alăturăJean-Paul Rouve și Gilles Lellouche.

Programul Festivalului include de asemeneaîn proiecții speciale filmele: TĂRÂMUL BINECUVÂNTAT, cu Alec Secăreanu (anul acesta, membru al Juriului Competiției de Scurtmetraj DaKINO); ANIVERSAREA, cel mai recent film al lui Dan Chisu, MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, debutul ca regizor de lungmetraj al actorului Emanuel Pârvu, precum și un program de OFF Românesc care include scurtmetrajele Scris/Nescris, în regia lui Adrian Silișteanu (Președintele Juriului Competiției de Scurtmetraj DaKINO 2018), Asfințit, în regia Mironei Radu și Totul e foarte departe, în regia lui Emanuel Pârvu.

DaKIDS, secțiunea dedicată copiilor, va aduce și anul acesta în sala de cinema, la proiecții gratuite, categorii de copii care nu merg în mod frecvent la film- copii din centre de zi sau de plasament, precum și copii cu tulburare de spectru autist.

Programul integral al Festivalului este disponibil pe site-ul www.dakinofestival.ro

Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale sălilor de cinema sau de pe site-ul  www.eventbook.ro

Foto: DaKINO 2018 – dakinofestival.ro

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.