SUPERLATIVE – Prima ediţie Street Delivery din Baia Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/superlative-prima-editie-street-delivery-din-baia-mare/

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecţionar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană şi cele mai iscusite meşteriţe de la Săpânţa, cu toţii au fost prezenţi la prima ediţie Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generaţii de makeri din industriile creative şi cei mai buni meşteşugari, artişti, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi din Maramureş.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2016

Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare a organizat prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 38 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance.

“E o întâmplare, am fost omul potrivit, la locul potrivit”, și-a explicat succesul Felix Zenger, un pianist care studiază jazz-ul la Helsinki, dar care s-a născut în orașul Turku, fostă Capitală Culturală a Europei în 2011.

Beatbox – Felix Zenger from Felix Zenger on Vimeo.

 

Evocând experiența orașului său natal, consideră că acest titlu trebuie acordat acelor orașe care pot demonstra prin proiecte coerente că au dorința și capacitatea practică de a gestiona proiecte de regenerare prin cultură.

Vreme de trei zile, Baia Mare a testat experimente acustice alternative, de la breaks, dubstep și mashups, până la hip-hop, ghetto funk și rock, s-a dansat în ploaie, inclusiv la concertul SKA-NK, au răsunat răpăituri de percuții din djembele lui Ciobi Cerei, un muzician care a cântat cândva cu Johnny Răducanu și își continuă experimentele jazz cu Harry Tavitian sau Mihai Iordache.

S-a dansat tango și street, au răsunat viburi actuale, beat contemporan și electrobluesul lui Mr.jurjak, un regizor de film care preferă muzica.

Alături de muzicieni de avangardă au venit meșterii și artiștii din Maramureș, care s-au adunat la Baia Mare, un oraș care a redat străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii meșteșugari cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii.

Spațiul public a fost redat, măcar și numai pentru câteva zile, comunității, trotuarele au încetat să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care au țeasut ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric, sau studenților de la Asociația Zestrea, care au recondiționat măști populare.

Street Delivery

Street Delivery

Foto: Street Delivery – Gabriel Pop

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.