„Supernova”. Ultima călătorie
https://www.ziarulmetropolis.ro/supernova-ultima-calatorie/

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

Un articol de Ionuţ Mareş|31 august 2021

Totul pare ideal în jurul lui Sam (Colin Firth) şi Tusker (Stanley Tucci). Primul e pianist, al doilea e scriitor, ambii fără dificultăţi financiare, ba chiar cu un statut profesional ridicat.

Apoi, Anglia rurală prin care pornesc într-o călătorie cu rulota, pentru a-şi aminti de locuri ale tinereţii, e idilică: peisaje de revistă, de o frumuseţe spectaculoasă. Iar relaţia lor deschisă de iubire nu e folosită, narativ, ca vreun prilej de tensiune cu societatea (altfel, absentă) sau cu prietenii şi rudele, adunaţi pentru o reuniune specială.

Singura problemă e că Tusker suferă de ceva timp de demenţă, iar starea i se agravează: ştie că în curând nu îl va mai recunoaşte pe cel de lângă el şi nu îşi va mai şti nici măcar propria identitate. Îşi va pierde controlul asupra vieţii.

Filmul lui Harry Mcqueen (actor britanic ajuns la al doilea lungmetraj ca regizor) e despre acest ultim moment de luciditate şi de fericire din viaţa celor doi bărbaţi, înainte de prevăzuta cădere definită a unuia în hăul bolii şi apoi al morţii, iar a celuilalt, în profunda suferinţă.

Provocarea pe care şi-o lansează cineastul nu e uşoară: Cum să faci credibilă, convingătoare, autentică drama protagoniştilor, cu o poveste plasată într-un decor de carte poştală, aproape aseptic, şi cu două două superstaruri în rolurile principale?

Mai e loc de inefabil, de o minimă libertate a cinema-ului care să ducă la o emoţie netrucată? Întrebare legitimă, cu atât mai mult cu cât traseul narativ propus de scenariu, scris tot de Harry Mcqueen, nu e din cale-afară de inventiv – aşa cum era de aşteptat, pas cu pas, sentimentele şi gândurile ascunse ale celor doi ies la suprafaţă, iar această devoalare lentă, în care e loc atât de tandreţe, cât şi de tensiune, în doze (mult prea) atent controlate, este de fapt motorul filmului.

Răspunsul nu e însă favorabil, pentru că şi regia e convenţională, chiar rigidă, lipsită de personalitate şi mult prea dependentă de charisma actorilor şi de inevitabila încărcătură sentimentală a subiectului. Sigur, filmul ne reaminteşte că boala şi moartea lovesc oriunde, fără milă, şi că, atunci când se întâmplă, tot ce ne rămâne este să încercăm să mai furăm ceva vieţii. Teme insuficiente însă pentru a garanta automat un film memorabil.

„Supernova” a avut premiera în România la TIFF şi la 30 iulie a intrat în cinematografe, fiind distribuit de Freealize.

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.