Symphactory Orchestra cântă la Festivalul Intercultural de Tradiție Maramureșeană
https://www.ziarulmetropolis.ro/symphactory-orchestra-canta-la-festivalul-intercultural-de-traditie-maramureseana/

Cea mai tânără orchestră din România, Symphactory Orchestra, este invitată să concerteze alături de dirijorul irlandez David Brophy la Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană  „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Un articol de Elena Simion|11 august 2014

În perioada 12 – 14 august, turiștii sunt invitați pe traseul schițat de „Harta comorilor vii”; meșterii de seamă din Țara Maramureșului vor întâmpina musafirii în atelierele din propriile case. Festivalul are scopul de a  pune Maramureșul pe harta turistică și culturală a Europei.

Pe 14 august, în Cimitirul Vesel din Săpânța, va răsuna suita „Vocile din Cimitirul Vesel”, în interpretarea unui grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. Suita muzicală compusă de Shaun Davey este inspirată de epitafurile din cimitir.

Pe 15 august vor avea loc ateliere tradiționale și se va cânta muzică tradițională,  pe pajiștea festivalului. De la ora 15:00, va avea loc o repetiție cu public a concertului simfonic pe care îl puteți audia de la 20:30. În prezența compozitorului Shaun Davey vor concerta 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. România av fi reprezentată de către muzicienii din Symphactory Orchestra.

Symphactory Orchestra

Cunoscut inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, ansamblul Symphactory Orchestraa fost încă de la concertul inagural și până în prezent sub atenta formare muzicală a maeștrilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeșelea. De-a lungul timpului, Symphactory Orchestra a susținut concerte în cadrul Festivalului George Enescu, Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street, realizând totodată primul proiect privat de operă în concert la Sala Radio, în aprilie 2013 – Don Pasquale de Gaetano Donizetti. Proiecte importante precum Gala de Operă de la Cercul Militar și Concertul Extraordinar de Anul Nou la Teatrul Odeon, sub conducerea dirijorală a maestrului Tiberiu Soare, poartă semnătura Symphactory Orchestra,  în colaborare cu Fundația Calea Victoriei.

Tinerețea, entuziasmul și profesionalismul de care a dat dovada cea mai tânără orchestră din România a adus acestei orchestre aprecierea publicului și a artistilor de renume din țară și strainatate cu care au colaborat, precum: tenorul Bogdan Mihai (Germania), sopranele Rodica Vica (Austria ) și Mădălina Andreea Barbu, baritonul Șerban Vasile (New York ), violonistul Răzvan Stoica (Olanda), violoncelistul Andrei Kivu (Franța ), baritonul Jean-Kristoff Bouton (Canada).

Shaun Davey – Compozitorul irlandez care îmbină muzica tradițională cu tradiția orchestrală

shaun-daveyShaun Davey s-a născut la Belfast, în 1948. De profesie istoric de artă, Shaun Davey s-a dedicat, din 1977, pe deplin muzicii clasice, de film și teatru și, nu în ultimul rând, celei inspirate din folclorul irlandez, combinată cu tradiția orchestrală. Tot el a îmbinat muzica tradițională irlandeză și cea a altor culturi, cum ar fi folclorul maramureșean.

A primit recunoaștere internațională în calitate de compozitor pentru teatru, cu numeroase partituri pentru Compania Regală Shakespeare. În SUA a lucrat atât pe Broadway, cât și în afara lui, primind Premiul Criticii din New York, precum și o nominalizare la premiile Tony pentru cea mai bună partitură muzicală. Munca sa în televiziune și film a fost încununată cu numeroase premii și nominalizări.

 

 

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.