Tablouri, mobilier și cărţi rare care i-au aparţinut actorului Radu Beligan, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-mobilier-si-carti-rare-care-i-au-apartinut-actorului-radu-beligan-scoase-la-licitatie/

Tablouri, manuscrise, cărţi rare din biblioteca actorului Radu Beligan, trofee şi medalii primite de acesta de-a lungul vieţii se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitaţie, pe 6 martie, la casa Artmark. Licitaţia „Viaţă de artist”, care include şi patrimoniul Radu Beligan (1918 – 2016), va avea loc exclusiv online, pe 6 martie, de la ora 19.30.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2018

Evenimentul propune o incursiune în viaţa de zi cu zi a unor artişti români de seamă, prin intermediul unei selecţii de fotografii, obiecte personale şi manuscrise care le-au aparţinut.

În licitaţie au fost incluse fotografii reprezentându-l pe Radu Beligan jucând în piesele care l-au consacrat, afişe ale spectacolelor jucate cu casa închisă, precum şi alte obiecte din recuzita personală.

Printre obiectele care i-au aparţinut lui Radu Beligan scoase la licitaţie se numără o comodă tip Boulle, în stil Napoleon III, sec. XIX, cu preţ de pornire între 1.500 şi 2.000 de euro, şi o măsuţă pentru cafea, de inspiraţie Neo-Renaştere germană, sfârşitul sec. XIX, evaluată la 300 – 400 de euro, dar şi fotografii cu acesta în diverse ipostaze care pot fi licitate de la 10 euro.

Printre obiectele cu cele mai mari preţuri de pornire din această licitaţie se numără o scrisoare de dragoste („gura ta arzătoare aş voi să o sărut, să beau totă iubirea ce porţi în sufletul tău candid”) trimisă de Ştefan Luchian iubitei sale Cecilia Vasilescu, fata primarului din Alexandria, pe timpul când artistul picta biserica Sf. Alexandru, Alexandria, 2 septembrie 1898 – 500 de euro şi o altă scrisoare melancolică trimisă de Ştefan Luchian către aceeaşi Cecilia Vasilescu, ce conţine şi o poezie de scrisă de Luchian, 27 august 1898, Alexandria – 500 de euro.

O fotografie ilustrând-o pe Raluca Eminovici, mama poetului Mihail Eminescu (după portretul realizat de pictorul german Anton Zigri) are un preţ de pornire de 150 de euro, o medalie Honoris Causa, din argint, acordată lui Nicolae Vermont de Şcoala de Arte Frumoase, 1884-1885, în cutie originală, poate fi licitată de la 350 de euro, iar un paşaport regalist românesc din perioada Regelui Carol al II-lea, aparţinând lui Theodor Pallady, utilizat pentru deplasările în Europa, 1937 – 300 de euro.

Foto: Radu Beligan – facebook

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.