Tamara Buciuceanu-Botez, premiată pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-botez-premiata-pentru-intreaga-cariera/

Tamara Buciuceanu-Botez – una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România – va fi celebrată la Sibiu la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (22 – 26 iunie), pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul şi teatrul românesc

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2016

În vârstă de 86 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez va primi un Premiu de excelență pentru întreaga activitate artistică, la cea de-a zecea ediție TIFF Sibiu sâmbătă, de la ora 22,00, în Piața Mare din localitate, când va fi proiectat și unul dintre filmele care i-au marcat cariera — „Cuibul de viespi” (1986), de Horea Popescu.

Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producții cinematografice.

Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, și-a început studiile de actorie la Iași și le-a absolvit la București, la Institutul de Teatru, în 1952.

În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei românești”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme și spectacole remarcabile și a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria „Liceenii”.

A apărut în filme ca „Titanic-vals” (1964), „Toate pânzele sus” (1976), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Grăbește-te încet” (1981), „Primăvara bobocilor” (1985), „Cuibul de viespi” (1987) sau recentele „Nuntă Mută” (2008) și „Toată lumea din familia noastră” (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală — Teatrul Odeon (fostul Giulești), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirița.

Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animații și în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la TIFF Cluj-Napoca.

TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociația Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Foto: Tamara Buciuceanu-Botezwww.tiffsibiu.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.