Tandarica Altfel (4 – 31 martie) – un Festival pentru toate gusturile, pentru toate vârstele
https://www.ziarulmetropolis.ro/tandarica-altfel-4-31-martie-un-festival-pentru-toate-gusturile-pentru-toate-varstele/

Cu o experienţă de peste 7 decenii şi cu 100.000 de spectatori anual, Teatrul Țăndărică, cu sprijinul financiar al Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, doreşte să împlinească aşteptările tuturor celor care s-ar gândi să-i trecă pragul.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2017

În urma unui studiu de piață, realizat pentru a afla preferințele spectatorilor (copii, părinți, educatori, învățători) pentru proiectele și programele noastre, am putut constata diversitatea opțiunilor, dar și predilecția pentru anumite activități educative.

Între acestea s-au remarcat:

Ateliere interactive pe teme legate de povești, spectacole vizionate, animație, joc actoricesc, improvizație și stimularea imaginației copiilor;

Tratarea unor tematici contemporane de interes în educarea copiilor (relația părinte – copil, subiecte educative de tipul igienă, ecologie, comunicare interculturală, valori legate de toleranță, solidaritate, prietenie;

Interesul părinților pentru activități legate de creativitate, dar și de educare și informare pentru întărirea siguranței emoționale și sociale a copiilor.

Teatrul Țăndărică încearcă să dea contur acestor preferințe, integrându-le într-un nou eveniment: Festivalului Țăndărică Altfel, 2017, care se va desfășura în perioada 4 – 31 martie.

Programul manifestării va cuprinde, pe lângă foarte multe spectacole:

ATELIERE

  • ateliere creative de mini-scenografie, în cadrul Muzeului Teatrului Țăndărică (ca o alternativă educativă, prin Tandaricadivertisment, pentru stimularea imaginației, a puterii de concentrare etc.); copiii vor avea la dispoziție păpuși gata făcute, precum și materiale textile și burete, pe care le vor folosi în realizarea de costume și detalii scenografice după propriile idei.
  • Ateliere de improvizație și interpretare pe roluri (coordonate de un actor al Teatrului Țăndărică). Accentul va fi pus pe creativitate, conform categoriilor de vîrstă 3-5 ani, 5-7 ani, 7-9 ani, pe stimularea imaginației și a puterii de concentrare.
  • Ateliere de scriere creativă (coordonate de un scenarist / scriitor pentru copii). Li se va antrena imaginația și vor fi capacitați să vină cu propriile idei de povești, lăsându-și creativitatea să fie pusă la încercare.

SESIUNI DE INFORMARE ȘI COMPORTAMENT PREVENTIV

Ne dorim ca tânăra generație să aibă toate informațiile necesare pentru a se dezvolta armonios, intelectual, emoțional, social și civic. Partenerii Festivalului vor oferi, într-o manieră prietenoasă, atât copiilor, cât și părinților soluții, răspunsuri, Tandarica informații cheie de comportament corect în situații critice.

  • Acordarea Primului Ajutor (aproape toți copiii se cred eroi. Nu ne rămâne decât să le insuflăm gustul pentru a face bine și să-i învățăm cum să facă asta corect, salvând vieți)
  • Cum ne comportăm corect în situația unui cutremur (un subiect indicat atât pentru copii, cât și pentru părinți).
  • Intâlniri cu Pompierii (îi ajută pe cei mici să afle, pe înțelesul lor, ce înseamnă să fii salvator și, totodată, să le dezvolte un comportament preventiv cât mai devreme).
  • Intâlniri cu Polițiștii (Copiii vor învăța reguli elementare și semne de circulație, cum să traverseze corect sau pe unde se pot plimba cu bicicleta în siguranță.)
  • Cum te înțelegi cu prietenii tăi, animalele de companie? (Vă propunem o prezentare inedită asistată de căței, activități care s-au dovedit a fi pozitive pentru îmbunătățirea abilităților de socializare.
  • Cărțile de povești versus Televizorul, întâlniri cu Psiholog Monica Burcea (Poveștile sunt chei pentru descoperirea lumii într-o manieră armonioasă pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor, iar insuflarea dragostei față de citit le va asigura acestora un echilibru bine venit.)

Ce așteaptă Teatrul Țăndărică în schimb? Să aducă, în sălile sale, peste 10.000 de copii, părinți, educatori, învățători la programul Festivalului Țăndărică Altfel!!!

Foto:  Tandarica Altfel – www.teatrultandarica.ro

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!