Taxi, câștigătorul Ursului de Aur 2015, la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/taxi-castigatorul-ursului-de-aur-2015-la-festivalul-international-de-film-bucuresti/

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Primul titlu confirmat pentru ediţia din acest an este filmul iranian TAXI, câştigător al Ursului de Aur şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.

Un articol de Petre Ivan|12 martie 2015

La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013) – filmate în mare secret în apartamentul personal și în casa unui prieten –, TAXI a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicției de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentință primită în 2010 din partea autorităților iraniene și contestată vehement de cineaști, directori de festivaluri și jurnaliști din întreaga lume.

Păstrând regula spațiului închis, Jafar Panahi și actorii săi neprofesioniști, care sunt plimbați prin oraș de taximetristul-regizor și a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant și profund uman al Teheranului de azi.

La scurt timp după premiera filmului la Berlin, Panahi a trimis un mesaj oficial în care a promis că va continua să facă cinema în ciuda interdicției.

„Nimic nu mă poate împiedica să fac filme; atunci când sunt împins într-un colț, mă închid în mine însumi și, în acest spațiu foarte privat, în ciuda tuturor limitărilor, nevoia de a crea devine chiar mai puternică.” – Jafar Panahi

Titlurile din competiția oficială a Festivalului Internațional de Film București, din secțiunea paralelă Panorama precum și evenimentele speciale ale Festivalului Internațional de Film București vor fi anunțate în săptămânile care urmează.

Foto: Taxi – cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.