Teatru pe Drumul Sarii – un festival de top la Turda
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-de-top-la-turda/

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuţiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Un articol de Corina Vladov|9 octombrie 2013

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediție a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Și în acest an, festivalul cuprinde spectacole cu actori renumiți, ateliere adresate tinerilor actori și studenților, dezbateri și producții pentru copii.

Printre invitații de marcă ai acestei ediții se numără actorul Ion Caramitru, care va susține, în premieră, un atelier dedicat recitării poeziei în spațiul teatral, actorul și regizorul Vladimir Brânduș, din Germania, care va evoca momente din istoria teatrului turdean, coregraful Florin Fieroiu și muzicianul Vlaicu Golcea, care vor coordona un atelier de teatru-dans, precum și critici de teatru, scriitori, universitari și jurnaliști din toată țara.

Citiţi şi: Horaţiu Mălăele: „Am avut un public deştept, subtil. S-a pierdut!“

Se vor afla la Turda, de asemenea, actori cunoscuți, precum Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, care vor juca în cele două spectacole invitate, dedicate publicului turdean, „Măscăriciul“ și „Revizorul“.

Programul va fi completat de o reprezentație pentru copii, „Frumoasa și bestia“, cu acces gratuit pentru micii spectatori. Spectacolul Teatrului Municipal din Turda, „Omul cu chitara“, îl readuce pe scenele clujene pe Marius Bodochi, unul dintre cei mai iubiți și apreciați foști actori ai Naționalului clujean, acum actor al Teatrului Național din București.

teatru pe drumul sarii

Marius Bodochi va juca în „Omul cu chitara“, la Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

Alături de el joacă doi tineri actori turdeni, Flavia Giurgiu și Răzvan Corneci, al căror talent a fost recunoscut prin selectarea lor la Gala Hop – Gala Tânărului Actor de la Costinești din această toamnă.

Montarea renumitului regizor Mihai Măniuțiu pune în valoare un text plin de emoție, incisiv și poetic totodată, al unuia dintre cei mai importanți dramaturgi europeni contemporani, Jon Fosse, înscriindu-se în programul estetic asumat de Teatrul Municipal din Turda. Spectacolul a participat deja la Festivalul „Zile și Nopți de Teatru European” de la Brăila, la începutul acestei luni.

Festivalul Teatru pe Drumul Sarii este organizat de Teatrul Municipal Turda, în parteneriat cu Consiliul Local Turda şi Consiliul Județean Cluj şi marchează 65 de ani de la înființarea Teatrului Municipal din Turda.

Programul complet al Festivalului Teatru pe Drumul Sarii 2013

Turda, ediţia a II-a, 16-18 octombrie 2013

Miercuri, 16 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu – Salina Turda
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: Omul cu chitara de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, coregrafia Vava Ştefănescu, light-design Lucian Moga, traducerea Daria Ioan. PREMIERĂ PE ŢARĂ. Distribuţia – Marius Bodochi – Teatrul Naţional Bucureşti, alături de actorii turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu.

Joi, 17 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
13.30 Teatrul Municipal Turda, foyer: masă rotundă cu tema Gânduri despre artă în timpurile postmoderne
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Măscăriciul de A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, regia artistică Horaţiu Mălăele

Vineri, 18 octombrie 2013

10.00 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat pentru copii Frumoasa şi Bestia, regia artistică Florian Silaghi, Teatrul “Regina Maria”, Oradea, trupa Arcadia – intrare gratuita
10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Revizorul de N. Gogol, regia artistică Horaţiu Mălăele, cu: George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Dragoş Huluba, Toma Cuzin, George Grigore, Florin Dobrovici, Petre Dinuliu, Eugen Racoţi, Delia Seceleanu, Şerban Georgevici, Gheorghe Dănilă, Ion Chelaru.

Credit foto: Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

 

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

În deschiderea Festivalului de dramaturgie contemporană poloneză, care se desfăşoară între 1 şi 6 decembrie 2016 pe scena Teatrului Contemporan din Wrocław, se joacă spectacolul TNB Între noi e totul bine, piesa incitantei autoare poloneze Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim. Spectacolul este unul din primele 3 titluri de mare interes ale manifestării, potrivit recomandărilor organizatorilor.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

25
/11
/16

Premiera "Nastasia", după piesa Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu, deschide noua stagiune la Teatrul Masca. Spectacolul regizat de Mihai Mălaimare va fi pus în scenă de pe 26 noiembrie, de la ora 19:00.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

Se joacă la Nottara spectacolul „Iarna” (după o piesă de Jon Fosse, dramaturg norvegian contemporan), regizat de Mihai Măniuțiu. Scenografia: Adrian Damian. Muzica: Mihai Dobre (de la Șuie Paparude). Coregrafia: Andrea Gavriliu. Cu: Andi Vasluianu, Catrinel Dumitrescu, Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

24
/11
/16

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite – Geneva, la Summitul Global de Religie, Pace și Securitate.

23
/11
/16

Pianistul şi compozitorul Havasi s-a obişnuit să aibă concertele sold-out la revenirile sale în România. Nici de data aceasta nu s-a abătut de la regulă. Cel mai rapid pianist din lume, cel care a atins de 498 de ori într-un minut aceeaşi clapă a instrumentului, a ajuns rapid şi la sufletul spectatorilor români care l-au aplaudat aseară la Sala Palatului.

23
/11
/16

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în parteneriat cu ARCUB organizează AUDIȚIE NAȚIONALĂ 2016, ediția a IV-a, festival dedicat tinerilor actori. Dată limită înscrieri: 8 decembrie. Desfășurare festival: 15, 16, 17 decembrie