Teatru rom la Teatrul Evreiesc de Stat din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-rom-la-teatrul-evreiesc-de-stat-din-bucuresti/

Vineri, 20 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi compania de teatru rom Giuvlipen vă invită la spectacolul „Kali Traš/ Frica neagră”, primul spectaocol de teatru despre Holocaustul Romilor din România. 

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2019

Un spectacol educativ și emoționant, „Kali Traš” este o producție bilingvă română-romani, adaptare dramatică după cartea „Cu moartea-n ochi”, a scriitorului și supraviețuitorului rom al Holocaustului, Valerică Stănescu.

Kali Traš (romani, frica neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Spectacolul „Kali Traš” nu este doar o poveste. Este o istorie – multă vreme uitată, trecută sub tăcere, minimizată. Și este o istorie importantă și dureroasă rememorată cu curaj și demnitate.

Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în secolul trecut și suntem martorii unui fragment al Holocaustului romilor. Aflăm cum se schimbă viața lui Diloda, Șopârla, Leanca și Franț – actori, păpușari, ghicitoare sau muzicieni – când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de exterminare la Bug.

Distribuția: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman

Scenografia: Iulia Toma

Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea

Dramaturgie: Mihaela Drăgan

Text și regie: Mihai Lukács

Foto: Kali Traš, teatru rom – Teatrul Evreiesc de Stat din București

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

20
/03
/23

Premieră în Teatrul de Nord Satu Mare, „Nuntă în Oaș” este o comedie duioasă și feministă scrisă de Anca Munteanu și regizată de Cristian Ban. Ca orice nuntă tradițională care se respectă, nu s-a putut ține fără lacrimi de mireasă sau fără vorbe rele din partea celor care n-au fost invitați.

20
/03
/23

Teatrul Coquette vă invită, sâmbătă 25 martie de la ora 11.00 la ultima întâlnire cu „Legenda lui Martie” și de la ora 19.00 la „Valsul Hazardului”. Duminică 26 martie, de la ora 11.00 cei mici sunt așteptați să ia parte la aventurile personajelor din „Vulpea și Corbul”, iar de la ora 19.00 ne întâlnim cu „Îngerul pantofilor”.