Teatrul Bulandra împlineşte astăzi 65 de ani de la inaugurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bulandra-implineste-astazi-65-de-ani-de-la-inaugurare/

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

Un articol de |18 septembrie 2012

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian.

Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie.

„În mod evident este clar că este aşa, pentru că la Teatrul Bulandra jucăm cu casa închisă. Ceea ce înseamnă că voinţa oamenilor de a veni la teatru în aceste momente dificile, tulburate, tulburătoare, a-şi spune aşa, teatrul se dovedeşte a fi un loc nu de linişte, ci de meditaţie”, a declarat, regizorul.

La 65 de ani de când a fost inaugurat, teatrul care poartă numele marii sale întemeietoare Lucia Sturdza-Bulandra îşi va deschide stagiunea cu o nouă versiune a piesei „Lear(a)” de William Shakespeare, regia Andrei Şerban.

Potrivit site-ului teatrului, echipa de la Bulandra este una „foarte ocupată, dar cu multă poftă de lucru”, în repetiţii intense fiind alte două spectacole: „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Alexandru Darie, şi surpriza începutului de stagiune – „Obiceiuri necurate” de Tom Smith, un masterclass condus de Mihai Constantin cu participarea extraordinară a actorului Gelu Niţu.

La Sala Liviu Ciulei (Atelier) sunt în curs de pregătire alte premiere pentru „Laboratorul de noapte”, proiect de suflet al Teatrului Bulandra, care a debutat la sfârşitul stagiunii trecute cu „Arlechino moare?”, de Nikolai Evreinov.

Potrivit lui Alexandru Darie, în curând va fi deschisă „o nouă sală la Grădina Icoanei, astfel încât Teatrul Bulandra va avea patru săli începând din această toamnă”.

De asemenea, la un an de la moartea maestrului Liviu Ciulei al cărui destin se leagă de Teatrul Bulandra, la Sala „Liviu Ciulei” (fosta Sală Izvor), va fi dezvelită o placă comemorativă, reprezentând portretul marelui regizor, însoţit de semnătura sa în bronz.

Cu această ocazie, actorul Mircea Diaconu a transmis că doreşte ca teatrul să trăiască mult mai mult decât a trăit fondatoarea sa.

„Îi doresc teatrului să trăiască mult mai mult decât a trăit fondatoarea Teatrului municipal modern actual. Altfel, ca unul care am trăit cei mai frumoşi ani din viaţa mea acolo, vreo 17, am aşa un sentiment de părticică din întregul acela. (…) Să dea Dumnezeu ca publicul, care este singurul care ne ţine în viaţă, să umple sălile în continuare şi să ţină teatrul în viaţă”, a spus Mircea Diaconu.

Teatrul Bulandra din Bucureşti a fost înfiinţat în anul 1947, iar primul director a fost Lucia Sturdza-Bulandra.

În perioada 1963 – 1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului, iar din anul 2002 teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie.

În prezent, activitatea teatrală se desfăşoară în două săli, sala „Liviu Ciulei” (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviţei, şi sala „Toma Caragiu” (renovată în 2003), situată în apropierea parcului ”Grădina Icoanei”.

Iniţial, teatrul s-a numit Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, iar în prezent se numeşte Teatrul Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole şi administraţia teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Şcolii Centrale de Fete. După naţionalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de ”Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român.

În 2011 sala „Izvor” a primit numele de „Liviu Ciulei”, în memoria regizorului, actorului şi directorului teatrului Bulandra.

Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociaţie fondată în martie 1990.

Sursa: Agerpres

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Diplomația română până la Al Doilea Război Mondial a dat câteva nume de rezonanță în lumea europeană. Dacă Nicolae Titulescu e președinte în două sesiuni ale Societății Națiunilor, Grigore Gafencu (1892-1957) s-a făcut cunoscut și respectat în exterior mai ales ca exilat.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

27
/06
/17

REPORTAJ Pentru turistul nefamiliarizat nici cu Orientul, nici cu războaiele, Palestina este o lume aparte, cu bazarurile ei stridente, cu Râul Iordan și Marea Moartă, cu orașe care au scris istorie, cu tabere de refugiați și legende biblice la tot pasul, cu focuri de armă în plină stradă, cu nopți liniștite în deșert, cu nesfârșite atracții și contradicții.