Teatrul cetății / dosztoievskij la Lugoj Clasic
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-cetatii-dosztoievskij-la-lugoj-clasic/

”dosztoievskij b@r/reopening”, spectacolul de teatru al Companiei independente Arte – Factum, va fi jucat joi, 26 octombrie 2022, în cadrul Festivalului Internaţional Lugoj Clasic, director artistic Aura Twarowska.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2022

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș deschide astfel Teatrul Cetății, proiect de cultură comunitară, conceput de managerul Liliana Laichici ca o platformă de acces a comunităților la teatrul independent. Evenimentul se va desfășura de la ora 18:00, pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu”, Lugoj.

Inspirat de capodopera lui F.M. Dostoievski, romanul ”Crimă și pedeapsă”, spectacolul ”dosztoievskij b@r/reopening” este un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: ”destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov (Все мы Раскольников). Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi. Spectacolul a avut premiera absolută în ziua când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Feodor Mihailovici Dostoievski, omul care a schimbat, pentru totdeauna, înțelegerea noțiunii de umanitate. Rezultant al Labratorului de introspecție teatrală #artefactum, condus de Levente Kocsárdi, spectacolul are o distribuție din trei țări, cu patru debuturi de rol în reprezentația de la Lugoj, care-i cuprinde pe actorii Alexandru Romescu, Maria Leca, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, Larisa Belcea, Nina Troća, Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Alexandru Popescu, Eduard Cristian, Bálint Előd și Flavius Ichim.

Teatrul Cetății este un program teatral, creativ și comunitar, a cărui arhitectură modulară se bazează pe o platformă durabilă de parteneriat public-independent între Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Asociația Culturală Arte-Factum. Finanțat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Cetății este un proiect generat de nevoia de a restaura relația actor-spectator, de a utiliza teatrul și funcția sa socială, esențială, ca o forță concentrică de reconstrucție a comunităților. După cei doi ani de pandemie, marcați de restricții și incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiționat, nevoite să se adapteze condițiilor dificile și impredictibilității, să experimenteze noi medii tehnologice și de expresie artistică și să-și forțeze limitele flexibilității, relația cu publicului s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat. Teatrul Cetății își propune să refacă mecanismele angrenajului ce susține comunitatea de artiști și spectatori, o platformă de dezbatere a temelor actuale, sensibile și greu tangibile, în spectacole ce se adresează noii sensibilități și reflectă o realitate globală într-un echilibru fragil, amenințat; un teatru ai cărui artiști abordează subiecte acute, necesare. Proiectul propune spectacole urmate de sesiuni O&A sau de dezbateri moderate de specialiști (psihologi, terapeuți, critici de teatru, educatori, traineri), cu o audiență targetată pe nevoile comunității.

Festivalul Internațional Lugoj Clasic, fondat de mezzosoprana Aura Twarowska, este un eveniment cultural major al municipiului timișean. Organizată de Asociația Culturală Enthousiasmos și finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj, ediția a VII-a a festivalului se desfășoara în perioada 02-29 octombrie 2022, cu un program dens care include evenimente de muzică și teatru, arte vizuale, lansări de carte, forumuri civice și mobilizează atenția entuziastă a întregii comunități.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.