Teatrul din Piatra Neamț anunță selecția pentru festivalul “Pledez pentru tine(ri)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-din-piatra-neamt-anunta-selectia-pentru-festivalul-pledez-pentru-tineri/

Între 10-18 noiembrie 2017, va avea loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ediţia a XXIX-a a Festivalului de Teatru “Pledez pentru tine(ri)”, ediţie necompetiţională.

Un articol de Monica Andrei|29 august 2017

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț era denumit la începuturile lui “fenomenul Piatra Neamț”, pentru că aici au debutat, și au jucat o vreme, actori care sunt astăzi nume celebre în teatrul românesc, printre care: Florin Piersic, Leopoldina Bălănuță, Mitică Popescu, Traian Stănescu, Mircea Rusu, Oana Pellea, Luminița Gheorghiu George Motoi, Atena Zahariade, Ica Matache şi mulţi alţii.

La 50 de ani de la înființare,  Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț își sărbătorește jubileul prin  ediția a XXIX-a a Festivalului  de teatru “Pledez pentru Tine(ri)” care stă sub semnul tinereții și nu va fi una competițională, adică nu există juriu, anunță regizorul și dramaturgul Gianina Cărbunariu, selecţionerul festivalului și managerul interimar al instituției, care a înțeles de la începutul manageriatului său, că teatrul acesta trebuie să rămână în continuare o pistă de lansare pentru: actori, regizori, dramaturgi, coregrafi, scenografi.

Față de ediția de anul trecut, când au participat în festival nume consacrate ale scenei românești, ediția a XXIX-a din noiembrie 2017 a Festivalului se adresează doar tinerilor, iar ceea ce aduce nouconstă în prezentarea a două spectacole pentru spectatorii cu vârste între 5 și 12 ani, și se acorda un premiu de popularitate unuia dintre spectacolele din secțiunea dedicată liceenilor.Pledez pentru tine(ri)

Cu o zi înainte de start, în 9 noiembrie, teatrul își va serba numele de “Teatrul al Tineretului” alături de tineri, însă deschiderea oficială a festivalului va avea loc în 10 noiembrie cu premiera „Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim, iar închiderea festivalului va avea loc în 18 noiembrie.

La o zi după închiderea celei de-a a XXIX-a ediție a festivalului, în 19 noiembrie, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va marca creativitatea adolescenţilor. Două trupe de teatru din licee își vor prezenta spectacolele: trupa “Artwist” din Baia Mare (spectacol prezentat în parteneriat cu Festivalul „IdeoIdeis“) și trupa „TeenAct” a Colegiului Naţional „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Spectacolele invitate în festival fac parte din repertoriul teatrelor: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul „Odeon” București, Teatrul „I.C. Nottara” Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul „Excelsior” București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul „Ariel” Târgu Mureș, precum și teatrele independente: MACAZ, UNTEATRU, Reactor de creație și experiment, Centrul Replika.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț participă în festival cu primele două premiere ale stagiunii 2017 – 2018: „Wolfgang” după YannisMavritsakis, în regia lui Radu Afrim și “Visătorul” după Ian McEwan, un spectacol – concert de Ada Milea.

Spectacolele selectate (alfabetic) în festivalul “Pledez pentru tine(ri)”:

ALL OVER YOUR FACE

autor: colectiv

Regia:Botond Nagy

REACTOR de creație și experiment,Cluj-Napoca

BELA BARTOK ȘI POVESTEA PRINȚULUI CIOPLIT ÎN LEMN de Cristina Sârbu

Regia: Monica Ciută

Teatrul “Odeon” București și Asociația „Clasic e fantastic”

CALUL ALB. Scurtă istorie a urii de Smaranda Nicolau

Regia: Ioana Păun

Păun/Manolache/Miron/Nicolau

COPII RĂI de Mihaela Michailov

Regia:Geanina Hergheligiu

Teatrul Arte dell’Anima, București

DRAGOSTE ȘI INFORMAȚIE de Caryl Churchill

Regia:Irina Crăiță-Mândră

Teatrul Național „I.L.Caragiale” București

EXPLOZIV de EliseWilk,

Regia: Andrei Măjeri

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

FAMILIA OU,

autor: colectiv

Regia: Bogdan Untilă

Recul, București

FAMILII de Eugen Jebeleanu

Regia:Eugen Jebeleanu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

FLUTURII SUNT LIBERI de Lee Hall

Regia:Erwin Șimșensohn

Teatrul Excelsior București

FRIG de Lars Norén

Regia:Alexandru Bogdan

Teatrul UNTEATRU,București

JURNAL DE ROMANIA. SFÂNTU GHEORGHE

scenariulșiregia :Carmen Lidia Vidu

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

PE JUMĂTATE CÂNTEC

un spectacol de Crista Bilciu

Teatrul de Foc, București

PENA de Adina Lazăr

Ștefan Mako (Am fost smardoaică),

Ruth Smythers (Instructionand Advice  for the Young Bride),

Regia: Adina Lazăr

Create. Act.Enjoy, Cluj-Napoca

POVESTEA PĂSĂRII FĂRĂ CUIB de Ada Lupu

Regia:Iris Spiridon

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

ROVEGAN de Catinca Drăgănescu

Regia: Catinca Drăgănescu

ARENA şi Centrul de Teatru EducaţionalReplika, București

REFUGII de Petro Ionescu

Regia:Raul Coldea

REACTOR de creație și experiment, Cluj Napoca

RESPIRAŢII de Duncan Macmillan

Regia:Radu-Alexandru Nica

Teatrul pentru Copii şi Tineret ARIEL, Târgu Mureş

SOMNAMBULISM de IaroslavaPulinovici

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Teatrul “I.C. Nottara” București

’90 de Alex Fifea, Alice Monica Marinescu, KatiaPascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban

Regia:David Schwartz

Asociația O2G & MACAZ Teatru Coop, Bucureşti

Foto: Pledez pentru tine(ri)facebook



03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.