Teatrul e viu prin istoria sa – lansări de carte din cadrul FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-e-viu-prin-istoria-sa-primele-lansari-de-carte-din-cadrul-fnt/

Duminică, 26 octombrie, s-a desfăşurat prima seară a Festivalului Naţional de Teatru la Librăria Humanitas Bucureşti, în cadrul căreia s-au lansat cărţile: „Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese” de Angelo Mitchievici şi „În dialog cu anticii” de Alexandra Ciocârlie.

Un articol de Judy Florescu|28 octombrie 2014

În pofida ninsorii de Sf. Dumitru, iubitorii de literatură s-au arătat interesați de lansarea celor două cărți, Caragiale după Caragiale și În dialog cu anticii, prin participarea lor în număr mare în spațiul cultural de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Au vorbit: directorul FNT, Marina Constantinescu,  istoricul literar Dan C. Mihăilescu și cei doi scriitori, Alexandra Ciocârlie și  Angelo Mitchievici.

Marina Constantinescu: „Pentru mine, ca om de litere, dar și ca om teatru, cartea Caragiale după Caragiale înseamnă un popas intelectual pe care mi l-am oferit și în urma căruia am avut reinterpretări personale, rememorări a unor spectacole extraordinare din istoria teatrului românesc. Angelo Mitchievici are un tip de observare nu doar asupra unor texte foarte cunoscute ale lui Caragiale, dar şi asupra unor detalii la care chiar și eu m-am grăbit să meditez, să cuget și să nu mă las pradă judecății.”

Dan C. Mihăilescu: „Caragialismul a fost mereu văzut într-o disjuncție, într-un sau-sau diabolic. Noi avem un iad și un paradis la Caragiale. În Caragiale, de multe ori grotescul devine macabru, macabrul devine vesel. Navigăm într-o lume a  nebuniei, navigăm într-o lume a cruzimii. Pentru istoricii literari din sală, vreau să semnalez cel mai provocator nucleu din această carte. Este secvența dedicată cercului literar de la Sibiu, un cerc literar care este lăsat deoparte.

În această carte sunt luate niște texte de Ștefan Augustin Doinaș, de care nu știam, în care mărturisește sincer că noi în Caragiale nu am găsit nici o vână tragică, nici un miez metafizic și că a avut nevoie de ceilalți oameni de cultură din preajma sa (Radu Stanca, Horia Stanca,  Cornel Regman) ca să accepte că adevăratul surâs tragic din literatura română se află în Caragiale.”

Angelo Mitchievici: „Întrebarea fundamentală este: de ce Caragiale? De ce el ni se potrivește atât de bine? Ce este atât de proteic încât când vorbim de complexele noastre identitare îl aducem în discuție pe el și nu pe Eminescu? Caragiale ne arată monstruoși. Încercând să duc lectura mai departe, am constatat că lucrul acesta se petrece cu oameni foarte diferiți, de la regizori de teatru, la regizori de film, la oameni cu o cultură și o erudiție cum au fost și cei de la Cercul Literar de la Sibiu. Problema este cum îl întrebuințăm pe Caragiale? Cum se strecoară în noi și ne informează de foarte multe ori?

Marina Constantinescu: „Alexandra Ciorcârlie este un om al studiului cu creionul în mână în cel mai adevărat și profund sens al cuvântului, căutând nu neapărat lumi moarte, ci lumi îndepărtate, trecând într-o oglindă magică textele literaturii noastre dramatice românești, pe care uneori le-am uitat. Prin cartea În dialog cu anticii se ridică o cortină cu un gest foarte frumos cultural, care lasă să se vadă că nimic nu este mort, că mai întâi a fost cuvântul, că teatrul este ceva viu și provocator. Studiul Alexandrei Ciocârlie propune baza de la care se ridică într-adevăr cultura.”

Alexandra Ciocârlie: „Ceea ce m-a interesat a fost problema pe care și-au pus-o dramaturgii români – în ce fel mai pot fi reluate temele antice? După 2000 de ani, în ce fel mai poate fi adus pe scenă un Oedip ca să trezească interesul spectatorilor contemporani?”

Următoarea lansare de carte din cadrul FNT 2014 de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu este luni, 27 octombrie, iar volumul se numește Infinitul dinăuntru de Vlad Zografi.

Foto: Adi Bulboacă

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"