Teatrul German de Stat Timișoara – microstagiune la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-german-de-stat-timisoara-microstagiune-la-bucuresti/

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) va susţine în perioada 2 – 5 mai, pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, o microstagiune care cuprinde patru producţii din repertoriul actual.

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2014

Publicul din Capitală va avea ocazia să urmească spectacolele de la Teatrul German de Stat Timișoara după următorul program:

Vineri, 2 mai 2014, orele 16 și 20,30

„Fetița din bolul peștelui auriu” de Morris Panych

Regia: Radu Afrim

Decorul și costumele: Dragoș Buhagiar

Cu: Silvia Török, Georg Peetz, Olga Török, Horia Săvescu, Rareș Hontzu, Konstantin Keidel, Raul Bastean

Foto 1

Spectacolul – apreciat în critică drept fiind unul „de o frumusețe perfectă” – istorisește un fragment din destinul lui Iris, o fetiţă de zece ani din Canada anilor ’60, care trăieşte împreună cu părinţii ei şi cu Miss Rose, o chiriaşă mai puţin agreată, într-o casă pe malul oceanului. Fetiţa nu ezită să îi pună la punct pe adulţii din jurul său, merge la o şcoală catolică, deşi se declară budistă şi îşi adoră peştişorul auriu.

Acesta dispare din casă chiar in ziua în care mama ei decide să îşi părăsească familia, şi doar o coincidenţă face să nu se întâmple astfel. La scurt timp, Iris îl aduce acasă pe un naufragiat care seamănă izbitor de  mult cu peştişorul ei auriu, astfel că deodată fata începe să creadă în reîncarnare. Va reuşi acesta să îi apropie din nou pe membrii acestei familii?
Sâmbătă, 3 mai 2014, orele 16 și 20,30

„Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht

Regia: Alexandru Dabija

Decorul și costumele: Dragoș Buhagiar

Cu: Rareş Hontzu, Dana Borteanu, Silvia Török, Olga Török, Franz Kattesch, Georg Peetz, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Konstantin Keidel, Patrick Cionac

Foto 2

Brecht a scris comedia „Nunta micilor burghezi” (titlul iniţial „Nunta”) la vârsta de doar 21 de ani. Piesa ilustrează în manieră comică degradarea micii burghezii: la o nuntă se întâlnesc mirii, tatăl şi sora miresei, mama mirelui şi câţiva prieteni. Brecht ridiculizează aparenta perfecţiune şi falsa moralitate ale acestei clase sociale, printr-un dialog relaxat, cu calambururi,  alegorii şi un umor absurd.

Cu alte cuvinte, ceea ce se dorea a fi cea mai fericită zi se transformă într-o adevărată catastrofă, culminând cu dărâmarea fericirii micii burghezii. Invitaţii se poartă nepoliticos unii cu alţii, se jignesc şi fac apropouri vulgare. Ca şi cum toate acestea nu ar fi de ajuns, toată mândria mirelui, anume mobila construită cu mult efort chiar de el însuşi, începe treptat să se dezmembreze, iar ultima fărâmă de amabilitate dispare şi ea.

Duminică, 4 mai 2014, ora 19,00

„derdiedans”

performance după un concept de Florin Fieroiu

Scenografia: Cristina Milea

Cu: Ioana Iacob, Daniela Török, Olga Török, Silvia Török, Anne-Marie Waldeck, Franz Kattesch, Konstantin Keidel, Georg Peetz, Horia Săvescu, Radu Vulpe

Foto 3

Spectacolul – dezvoltat ca performance de către cei zece actori împreună cu coregraful Florin Fieroiu și echipa sa – vorbește despre rolurile sexelor și despre așteptările pe care societatea le manifestă față de individ. Elementele de mișcare și textele create tocmai de interpreți, asezonate cu o doză de improvizație, au generat un spectacol unitar care comentează cu umor unele dintre neajunsurile și năzuințele fiecăruia. Deschiderea TGST spre teatrul de mișcare a generat invitații ale acestui spectacol la diverse festivaluri, de la Arad până la Tbilisi, în Georgia.

Luni, 5 mai 2014, ora 20,30

„Urâtul” de Marius von Mayenburg

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Decorul și costumele: Velica Panduru

Cu: Konstantin Keidel, Olga Török, Rareș Hontzu, Horia Săvescu

Marius von Mayenburg este una din cele mai interesante şi apreciate voci din dramaturgia contemporană. Piesa evocă povestea lui Lette, angajat al unei corporaţii. Acesta este discriminat din cauza urâţeniei sale şi împiedicat de compania la care lucrează să-şi prezinte invenţia la un congres.

Când îşi dă seama că frumuseţea nu stă în ochii privitorului şi după ce chiar şi soţia evită să îl mai privească, decide să îşi facă o operaţie estetică,  fapt ce are consecinţe semnificative în viaţa sa profesională şi privată. Lette devine un etalon al frumuseţii; brusc, este râvnit de admiratoare şi apreciat pentru competenţele sale. Însă când faţa sa devine un produs căutat pe piaţă, viaţa i se schimbă din nou.

INFO
Biletele pot fi cumpărate de la agenția de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei, nr. 40-42) (Luni – Duminică: orele 11,30– 19,00 cu pauză între 14,30 – 15,00)  și online.

Foto: Teatrul German de Stat Timișoara

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

07
/09
/17

După succesul multipremiatului spectacol „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Mark Haddon, tânărul regizor Bobi Pricop revine la TNB, Sala Pictură lansând în premieră națională piesa UFO a unuia dintre cei mai talentați și jucați dramaturgi tineri ruși, Ivan Vîrîpaev, în traducerea Mașei Dinescu, avându-i în distribuție pe Ada Galeș, Istvan Teglaș, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru.

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.