Teatrul Metropolis, invitat al celui mai important festival de teatru – FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-invitat-al-celui-mai-important-festival-de-teatru-fnt/

Producţiile Teatrului Metropolis au devenit o prezenţă constantă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), două fiind titlurile selectate pentru ediţia din acest an, 2017.

Un articol de Teatrul Metropolis|9 octombrie 2017

AMADEUS, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, Premiul de Excelență, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Andrei Huțuleac) la Gala UNITER 2017, și ȘI NEGRU ȘI ALB ȘI GRI, scris și regizat de Mimi Brănescu, producție ce aduce cu frustețe în prim plan universul mundan al zilelor noastre.

„Amadeus” de Peter Shaffer atinge o temă majoră a umanității. Ne propune să reflectăm asupra antagonicului motiv geniu-mediocritate, conducându-ne astfel spre sensul mai profund al teatrului – eterna raportare metafizică la divinitate, la Univers. O echipă omogenă de tineri creatori ce definesc o nouă paradigmă a modalității de expresie a artei actorului, din care fac parte George Costin (Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER 2012), Andrei Huțuleac, Nicoleta Hâncu (Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar la Gala UNITER 2013), Alexandru Pavel, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alin Florea, va putea fi văzută pe scena Teatrului Metropolis sâmbătă 28 și duminică 29 octombrie, de la ora 18:00.

Și negru și alb și gri”, spectacolul de autor al lui Mimi Brănescu – actor, regizor, cunoscut publicului larg pentru scenariile de film și TV, reflectă fără false pudori un univers imediat. Este un spectacol al încălcării tabu-urilor, o saga despre adevărurile care mușcă din carnea personajelor, în care comicul rezidă din neiertătoarea imagine în oglindă pe care autorul ne-o așază în față. Relațiile suculente între personaje, adevărurile ascunse, drama reală sunt maiestuos infățișate de actorii Dana Dogaru, Carmen Tănase, Mirela Oprișor, Natalia Călin, Adrian Titieni, Vlad Zamfirescu, Tudor Aaron Istodor – cunoscuți publicului și din producțiile cinematografice. „Și negru si alb și gri” poate fi văzut în cadrul FNT, pe 25 octombrie, începând cu ora 18:00 și pe 26 octombrie, de la ora 21:00.

„Și negru și alb și gri” / Teatrul Metropolis (Foto: Maria Ștefănescu)

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt. Informații despre spectacole pe www.fnt.ro.

Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto sus: „Amadeus” / Teatrul Metropolis

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.