Teatrul Metropolis, o poveste de succes – de la susţinerea dramaturgiei clasice la Aleea Celebrităţilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-o-poveste-de-succes-de-la-sustinerea-dramaturgiei-clasice-la-aleea-celebritatilor/

În cei şase ani de activitate, pe scena de la Teatrul Metropolis au urcat atât actori de renume, ca Oana Pellea, Mircea Albulescu, Adela Mărculescu, Costel Constantin, cât şi tineri absolvenţi.

Un articol de Monica Andrei|7 noiembrie 2013

În cei şase ani de activitate, pe scena de la Teatrul Metropolis au urcat atât actori de renume, ca Oana Pellea, Mircea Albulescu, Adela Mărculescu, Costel Constantin, cât şi tineri absolvenţi.

Unul dintre spectacolele din cadrul programului de promovare a dramaturgiei clasice universale a fost „Nevestele vesele din Windsor”, de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu.

,,(…) Un mare show, un splendid divertisment, realizat într-o stare de graţie colectivă. Un spectacol de grup, unde culoarea, muzica şi dansul, cuvântul şi mişcarea, actorul şi decorul fuzionează pentru a transmite, cu maxim impact vizual şi impuls emoţional, senzaţia unei participări frenetice la un joc special, la un mister teatral modern”, nota Iulia Popovici în „Observatorul cultural”.

NEVESTELE VESELE

Din distribuție: Lucian Iancu, George Ivașcu, Adriana Trandafir, Ion Grosu șa. Muzica originală a fost compusă de Nicu Alifantis & Byron. Spectacolul a primit Premiul Revistei „Confidenţial”, în 2011.

Intrată recent în repertoriu, comedia „Bădăranii” de Carlo Goldoni, regizată de Dan Tudor, i-a adus pe scena de la Metropolis pe cunoscuţii actori Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ștefănescu, Adriana Trandafir.

Badaranii

O altă premieră a stagiunii trecute a fost „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”. „Regizorul Gelu Colceag a folosit maşina timpului inventată de Bulgakov şi a pus pe roate un spectacol plin de replici inteligente şi de umor”, notează informația-zilei.ro.

Din distribuție: Mircea Rusu/ Doru Ana, Radu Gabriel/ Vlad Corbeanu, Marius Gâlea, Diana Cavallioti, Vlad Logigan.

Teatrul Metropolis

„Una dintre cele mai interesante, inteligente şi tăioase transpuneri scenice ale unui text clasic, o poveste despre obsesie spusă în versuri” (Monica Andronescu, Yorick) este „Tartuffe sau Impostorul” de Molière, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză (cu Adela Mărculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, George Costin).

Tartuffe sau Impostorul

Programul Stagiarii de la Teatrul Metropolis – pistă de lansare a tinerilor actori

Prin Programul Stagiarii, Teatrul Metropolis este o pistă de lansare a tinerilor studenţi sau absolvenţi ai şcolilor de teatru, viitoare stele pe Aleea Celebrităţilor de mâine. Un spectacol prezentat în cadrul acestui program, realizat în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, a rămas în repertoriul teatrului – „Funcționarii”, în regia lui Alexandru Măzgăreanu (cu Alin State, Constantin Bojog, Marius Gâlea ș.a.).

Functionarii

Producția care a primit Premiul Naţional TV – Premiul pentru Tineri Artişti (2010).

Programul One-Man Show

„Vocea umană”, în regia Sandei Manu, o are în distribuţie pe Oana Pellea.

,,(…) Monologul lui Jean Cocteau este un text alunecos, iar nivelul lui ridicat de patetism poate deveni ucigător pentru actor. O femeie singură, într-o încăpere goală, aşteptând un ultim telefon promis de la bărbatul care tocmai a părăsit-o. Frânturi de gânduri, de emoţii, o voce care jonglează, aproape o oră, cu vorbe chinuitoare, de o tristeţe care poate deveni indecentă prin afişare… pe alocuri mai impudică decât un corp gol”, notează Monica Andronescu în Yorick.

vocea umana

Proiectul Aleea Celebrităților

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţiat de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei, Magazinul Cocor şi găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Celebrul Walk of Fame românesc a debutat în ianuarie 2011.

Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, de lângă magazinul Cocor, strălucesc deja stelele a 25 de personalități, printre care: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu-Botez, Ștefan Iordache, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Marin Moraru.

Foto: arhiva Teatrul Metropolis 

28
/09
/16

La fel ca şi aseară, astăzi, de la ora 18:00, la Teatrul Nottara vor avea loc repetiţii cu presa şi publicul la spectacolul Iarna de Jon Fosse (traducerea: Carmen Vioreanu), în regia lui Mihai Măniuţiu. Distribuţia este alcătuită din Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu.. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

28
/09
/16

Între invitaţii străini de marcă ce vor fi prezenţi în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, se află o altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan: coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane” – dupa cum o descrie publicaţia Le Monde.

28
/09
/16

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

Pentru că pe 7 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului, la Teatrul de Comedie luna cadourilor se desfășoară în octombrie. Altfel spus, Teatrul de Comedie a pregătit două noi programe care asigură iubitorilor de teatru accesul gratuit la anumite spectacole din luna Zâmbetelor.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.