Teatrul National din Sibiu, dublă premieră de Ziua Naţională a Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-sibiu-dubla-premiera-de-ziua-nationala-a-culturii/

Teatrul National din Sibiu prezintă miercuri, 15 ianuarie, premiera spectacolului „Sufleorul fricii” de Matei Vişniec şi premiera spectacolului „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2014

Teatrul National din Sibiu prezintă miercuri, 15 ianuarie, premiera spectacolului „Sufleorul fricii” de Matei Vişniec şi premiera spectacolului „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.

Ioana Crăciunescu revine pe scena Teatrului Naţional din Sibiu într-un one woman show tulburător, despre o lume supusă fricii, despre împărăţia groazei învelită în catifea, despre coşmarul ce s-a adeverit a fi utopia comunistă.

Scris de Matei Vişniec când era student, „Sufleorul fricii” (1977) este un monolog construit asemenea unei parabole, combinând, în mod inedit, absurdul, comicul şi tragicul.

Ioana Crăciunescu propune o lectură graţioasă şi simplă a acestui monolog, într-o formulă care se adaptează nu doar spaţiilor clasice, ci şi teatrului de stradă sau teatrului de cafenea.

Spectacolul este regizat de Gérard Audax, directorul companiei independente de teatru Clin d’Oeil din Orléans şi cel căruia i se datorează debutul acestei aventuri teatrale. Decorul spectacolului de la Sibiu poartă semnătura scenografului Alin Gavrilă. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor și are o durată de 50 de minute.

Teatrul National din Sibiu

Teatrul National din Sibiu a fost înființat în 1788 și redenumit după dramaturgul și scriitorul sibian Radu Stanca

Cea de-a doua premieră lansată cu ocazia Zilei Naționale a Culturii este o adaptare după „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.

Spectacolul poartă semnătura mult îndrăgitului actor Marian Râlea și marchează trecerea tumultoasă de la copilărie la adolescenţă, într-o montare emoţionantă despre libertate şi atracţie.

„Şi fluturii sunt liberi” a avut premiera pe Broadway în 1969 și a fost jucată cu succes de 1128 de ori la Booth Theatre, iar apoi adaptată pentru film în 1972.

Reprezentația spectacolului de la Sibiu va avea loc la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte și are o durată de aproximativ o oră şi 15 minute.

Foto cu Teatrul National din Sibiu şi Ioana Crăciunescu – Teatrul National din Sibiu

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.