Teatrul nu e o clădire, ci un text scris de Lia Bugnar și rostit de Marius Manole
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nu-e-o-cladire-ci-un-text-scris-de-lia-bugnar-si-rostit-de-marius-manole/

Unul dintre cei mai activi dramaturgi contemporani este fără îndoială Lia Bugnar. Piesele ei se joacă la Teatrul Naţional – Fata din curcubeu, la Teatrul Nottara – Matrimoniale, dar şi la Godot Cafe-teatru.

Un articol de Judy Florescu|26 aprilie 2014

Cum publicul se uită mai întâi la actori, apoi la regizori, apoi la autorii piesei, este interesant să observăm că din distribuția tuturor pieselor Liei Bugnar din mediul teatrului independent face parte Marius Manole, relația lor profesională concretizându-se în proiectul Teatrul nu e o clădire.

Dar cât de ofertante sunt rolurile pe care le joacă Marius Manole în cele 6 piese semnate Lia Bugnar? Actorul spune că poți cădea foarte ușor în penibil, dacă nu menții o linie a personajului.

Spectacolele Liei Bugnar se bazează pe text, și nu pe acțiune. Iar actorul Marius Manole, cunoscut prin mișcările sale scenice, de exemplu pentru urcatul pe pereți în „Avalanșa”, pentru dansul prin pământ în „Năpasta” sau pentru plutitul pe apă subterană în „Hoți”, își duce accentul pe interpretare, fără artificii regizorale,  în producțiile Teatrul nu e o clădire.

Marius Manole a declarat într-un interviu că înainte de a o întâlni pe Lia Bugnar nici nu era atent la ce juca, construindu-și personajele pe energie exterioară și mai puțin pe cea interioară.

Cât de statice și de profunde sunt personajele lui Marius Manole din piesele Lie Bugnar se poate vedea din amplul program al platformei Teatrul nu e o clădire, din luna mai, la Godot Cafe-teatru:

2 mai vineri ora 22:00 – Două liniuțe

3mai sâmbătă ora 14:00 – Aici nu se simte și Oase pentru Otto

4 mai duminică ora 14:00 – Două liniuțe

4 mai duminică ora 22:00 – Noi 4

9 mai vineri ora 22:00 – Masculin-Feminin

10 mai sâmbătă ora 22:00 – 7 dintr-o lovitură

11 mai duminică ora 14:00 – O piesă deșănțată

24 mai sâmbătă ora 15:00 – Două liniuțe



29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.