Telefonul Amintirilor ajunge la Muzeul Amintirilor din Comunism
https://www.ziarulmetropolis.ro/telefonul-amintirilor-ajunge-la-muzeul-amintirilor-din-comunism/

Între 16 octombrie şi 15 noiembrie, îi poţi ridica receptorul în Braşov pentru a asculta 10 fragmente sonore despre viaţa adolescenţilor în anii ’65-’74

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2023

Instalația face parte din cel mai nou proiect Muzeul Memoriei, „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC), primul muzeu interactiv dedicat comunismului, care a pus accentul pe experiențele de zi cu zi ale oamenilor, face un pas important în continuarea misiunii sale de a păstra și transmite amintirile din perioada comunistă. În parteneriat cu Muzeul Memoriei, MAdC aduce acum la Brașov cel mai nou proiect, intitulat „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

Un telefon vechi cu disc este calea prin care poți pătrunde în fragmente sonore din viețile celor care și-au petrecut adolescența în anii ’65-’74.

Între 16 octombrie și 15 noiembrie, îi poți ridica receptorul în Brașov, la Muzeul Amintirilor din Comunism (Bulevardul Eroilor 19), pentru a asculta 10 reconstituiri sonore, parte din proiectul „Jurnal de Tranziție: Adolescent în comunism”.

“Telefonul cu disc este deja un obiect fascinant, iar publicul nostru tânăr, care nu a avut ocazia să îl utilizeze, este atras ca un magnet de el. Prin intermediul instalației ‘Telefonul Amintirilor’ aducem o dimensiune cu totul specială experienței, oferind vizitatorilor o fereastră către o lume din trecut, un trecut pe care nu l-au trăit, dar sunt extrem de curioși să îl descopere. Ne bucurăm să oferim, prin colaborarea cu Muzeul Memoriei, oportunitatea unei noi experiențe interactive emoționale, care va crea o legătură autentică între generații.” (Ioana Bejan, co-fondatoare MAdC)

Conectând prezentul cu viitorul, instalația interactivă conține reconstituiri sonore din ziarele și știrile vremurilor, dar și vocile celor care și-au încredințat amintirile celei mai mari arhive de istorie informală: Muzeul Memoriei.

„Am creat Telefonul Amintirilor încă din 2017 și iată că, 6 ani mai târziu, este în continuare cea mai de succes instalație a proiectului nostru. Motivul este simplu: cei care am trăit cu telefoanele vechi trăim o undă de nostalgie când ridicăm și formăm un număr; pentru cei care nu le-au prins, este inedit. Dar, cel mai important, Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care, fără el, nu ar exista. Anul acesta am deschis un nou capitol despre adolescența în comunism și rând pe rând vom merge cu diferite generații înapoi în trecut, printre băncile școlii sau liceului, pe drumurile vacanțelor și timpului liber, presărat de libertăți și restricții. În cadrul lui, am umplut Telefonul Amintirilor de amintiri despre acele vremuri, care de-abia așteaptă să fie descoperite’’- spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart 

Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 50 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 10.000 de ascultări, în 13 orașe. Telefonul Amintirilor e o punte între generații, elementul de legătură între diferite vârste, interactiv, emoțional și educativ.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.