Teodor Rusu şi Paul Cartianu, în seria tinerilor muzicieni români de la St Martin-in-the-Fields
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-rusu-si-paul-cartianu-in-seria-tinerilor-muzicieni-romani-de-la-st-martin-in-the-fields/

Violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din tânăra generaţie, sunt următorii invitaţi ai ICR Londra în seria de concerte organizate împreună cu prestigioasa instituţie muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2015

Programul va include partituri de Beethoven, Mozart și Brahms, culminând cu explozia de energie a “Dansurilor populare românești” ale lui Bartók.

Teodor Rusu a avut primul concert solo la vârsta de 8 ani, împreună cu Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brașov, iar la 13 ani interpreta Concertul pentru violoncel compus de Camille Saint-Saëns. A câștigat, de-a lungul anilor următori, numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care: competiția “Mihail Jora” (2008), concursul “Miniatura Romantica” (2010), “Rudolf Matz” International String Competition (2013), concursul “Enrico Mainardi” (2014) și Liezen International Cello Competition (2014). Pe parcursul anului 2014, a fost suținut de către International Salzburg Association și Theodor-Rogler Foundation.

A urmat cursuri de perfecționare, printre alții, cu Rafael Rosenfeld, Frans Helmerson, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, Janos Starker și Laszlo Fenyo. Pasionat muzician de cameră, a colaborat în domeniu cu artiști precum Wolfgang Redik, Rainer Schmidt, Pavel Gililov, Imre Rohmann, Andreas Weber și Cordelia Hofer-Teutsch. În 2011, a început studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în prezent desăvârșindu-și pregătirea la clasa profesorului Enrico Bronzi.

Paul Coriolan Cartianu a studiat pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde a absolvit în anul 2012, în prezent continuând să se perfecționeze ca solist sub îndrumarea profesorului Andreas Weber. În 2011, i-a fost acordată bursa “Yamaha Scholarship”, iar în 2014 a beneficiat de susținere din partea International Salzburg Association (ISA). Paul a susținut recitaluri de succes în mai multe țări, printre care Romania, SUA, Franța, Italia și Germania. A cântat ca solist cu orchestre din Statele Unite, Austria și România și are o experiență considerabilă de interpretare camerală.

În 2013, a interpretat “Totentanz nach Holbein” de Cesar Bresgen împreună cu membri ai Orchestrei Mozarteum din Salzburg, și tot în același an a câtat ca solist Concertul pentru pian al lui Edward Grieg, în deschiderea festivalului Young Classic Europe Music Festival de la Passau. Paul a urmat cursuri de perfecționare cu nume importante ale muzicii clasice contemporane, precum Dina Yoffee, Serghei Malțeev, Aquiles Delle Vigne, Fabio Bidini și Arkadi Zenziper.

Vara muzicală românească din capitala Marii Britanii va continua, în data de 14 august, cu un recital al pianistului Daniel Ciobanu, care inaugurează parteneriatul ICR Londra cu o altă instituție muzicală de referință din centrul Londrei, St James’s Church de pe bulevardul Piccadilly. În 21 august, va urma un concert al violoncelistului Răzvan Suma și al pianistei Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church, pentru ca în 1 septembrie programul estival să se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieșene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.