The Hollywood Reporter cotează „Poziţia copilului“ ca favorit la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-hollywood-reporter-coteaza-pozitia-copilului-ca-favorit-la-oscar/

Filmul „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, a fost inclus pe lista celor patru lungmetraje considerate principalele favorite care ar putea fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, informează publicaţia The Hollywood Reporter.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

Filmul „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, a fost inclus pe lista celor patru lungmetraje considerate principalele favorite care ar putea fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, informează site-ul publicaţiei The Hollywood Reporter, citat de Mediafax.

„Chiar şi pentru filmele străine, premiul Academiei de film americane rămâne cel mai important trofeu. Iranianul Asghar Farhadi a câştigat deja unul şi ar putea să îl primească pe al doilea, însă în acest an concurează un număr record de 76 competitori”, afimă Tim Appelo, critic şi jurnalist care scrie pentru publicaţia The Hollywood Reporter.

„Cursa este foarte deschisă”, a spus la rândul său regizorul belgian Felix Van Groeningen, care speră că filmul său, „The Broken Circle Breakdown”, propunerea Belgiei la Oscar, va fi nominalizat. „Nu există un favorit cert, aşa cum a fost «Amour» în 2013 sau «A Separation» în 2012”, a adăugat el.

„Poate că aşa este, însă, întrucât există 76 de propuneri, concurenţa este acerbă”, declară autorul articolului publicat pe site-ul hollywoodreporter.com.

Citiţi şi: Filmul „Poziția copilului”, în presa internațională: „În sfârșit! Un favorit la Ursul de Aur”

Pe 20 decembrie, Academia de film americană va anunţa o listă scurtă cu nouă filme străine, din care vor fi alese apoi cele cinci pelicule nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Încercând să anticipeze care vor fi cele nouă pelicule străine de pe lista scurtă la Oscar, criticii de la The Hollywood Reporter au alcătuit la rândul lor o listă cu patru filme străine pe care ei le consideră ca fiind favorite. Lungmetrajul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer (foto sus, stânga), se află pe această listă, alături de ale trei pelicule: „The Hunt” (Danemarca), „The Past” (Iran) şi „The Broken Circle Breakdown” (Belgia).

„Luminiţa Gheorghiu a jucat în filmul românesc din 2007 «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” – neincluderea sa pe lista nominalizărilor la Oscar a fost şocantă şi a condus la schimbarea regulamentului de eligibilitate pentru această categorie -, dar şi în propunerea României la Oscarul din 2013, «După dealuri».

The Hollywood Reporter Pozitia copilului

Scenă din filmul „Poziţia copilului“, preferatul jurnaliştilor de la The Hollywood Reporter

În filmul «Poziţia copilului», regizat de Călin Peter Netzer cu un buget de 1 milion de dolari, ea joacă rolul unei femei dintr-o clasă socială mai înaltă, în comparaţie cu rolurile anterioare, o mamă care face yoga şi este exagerat de devotată fiului ei înfricoşat de drama prin care trece”, se afirmă în articolul de pe The Hollywood Reporter.

Recent, filmul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a ocupat primul loc în topurile întocmite de doi colaboratori ai site-ului Cineuropa.org: jurnalista franceză Benedicte Prot şi jurnalistul spaniol Alfonso Rivera.

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2013 şi a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

„Poziţia copilului”, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Foto: capturi din filmul „Poziţia copilului“, apreciat de The Hollywood Reporter

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.