„The Neon Demon” și trei filme de Oscar, printre premierele Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-neon-demon-si-trei-filme-de-oscar-printre-premierele-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Un horror psihologic care a polarizat presa internaţională la Cannes şi propunerile Franţei, Spaniei şi ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2016

Regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, s-a întors anul acesta la Cannes cu o fabulă modernă despre „frumusețea ca bestie”, plasată în lumea necruțătoare a modei din Los Angeles, care a polarizat critica internațională: The Neon Demon.

Horror-ul psihologic ultra-stilizat, în care femeile și bărbații sunt gata să devoreze tot ce e pur, urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. O lume periculoasă în care „camerele de motel sunt bântuite de bestii deopotrivă reale și metaforice – Keanu Reeves îți dă fiori – și fotografi ușor de confundat cu criminali în serie”, potrivit The Guardian.

Filmul propus de Franța la Premiile Oscar 2017, Elle, în regia lui Paul Verhoeven, a fost unul dintre favoritele presei la Cannes și un candidat puternic la trofeul Palme d’Or. E un thriller psihologic infuzat cu comedie neagră, în care Isabelle Huppert joacă rolul unei femei care este violată în propria casă și decide să-și urmărească atacatorul, amândoi fiind atrași într-un joc curios și incitant. The Evening Standard îl descrie ca „scandalos, amuzant și șocant, revigorant și original”.

Ma’ Rosa, regizat de Brillante Mendoza și propus de Filipine la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, i-a adus actriței Jaclyn Jose Premiul pentru interpretare feminină la Cannes. Mendoza tratează un subiect actual care ia proporții în Filipine: traficul de droguri la scară mică. Ma’ Rosa este mamă a patru copii și, pe lângă magazinul de cartier pe care-l deține cu soțul ei, vinde cantități mici de droguri. Sunt însă prinși de poliție și toată viața le e dată peste cap: trebuie să facă rost de bani să mituiască polițiștii.

Cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, este propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nici o explicație atunci când împlinește 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil. În rolurile principale: actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar au reprezentat Spania la Oscar, de-a lungul timpului.

Aquarius, noul film al lui Kleber Mendonça Filho, aplaudat și ovaționat în sălile de cinema din Brazilia, a stârnit controverse în țara sa după ce comitetul care trimite propunerile la Oscar a ales un alt film, slab primit de critică, Little Secret. Opinia publică a ridicat problema imixtiunii politicii în toate aspectele vieții sociale, decizia fiind considerată o „pedeapsă”, după ce actorii din film au protestat pe covorul roșu la Cannes împotriva noului președinte al Braziliei, Michel Temer.

Mai mult, filmul a fost interzis minorilor sub 18 ani, fără argumente solide, scrie The New York Times, mai mulți critici și cineaști brazilieni contestând rating-ul. Aquarius urmărește lupta unei femei în vârstă de 65 de ani, ultimul locatar al unui bloc, cu o companie imobiliară care vrea s-o evacueze din apartament.

Filmele Julieta și The Neon Demon sunt distribuite în România de Independenţa Film. Elle este distribuit în România de Intercom Film.

Despre Les Films de Cannes à Bucarest 2016

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes.

Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Invitați speciali: regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, și cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

O premieră în București va fi conferința Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).

Detalii despre bilete și înscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest  – www.filmedefestival.ro

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.