Theater Networking Talents aduce 14 tineri regizori pe scena Teatrului Național din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/theater-networking-talents-aduce-14-tineri-regizori-pe-scena-teatrului-national-din-craiova/

Între 5 şi 9 iulie 2022, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova devine rampa de lansare a tinerilor absolvenţi de regie ai universităţilor din România, odată cu cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT).

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2022

Spectacole, dezbateri, ateliere, instalații urbane, concerte, vizionări de filme de scurtmetraj sunt doar o parte din activitățile ce vor avea loc în timpul Theater Networking Talents (TNT).

După doi ani în care situația epidemiologică a făcut imposibilă organizarea festivalului, această ediție-maraton va reuni o selecție a celor mai bune producții ale regizorilor români care au absolvit facultatea în promoțiile 2020/2021/2022 (licență și master). Sunt invitate paisprezece spectacole ale absolvenților din București, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, producții montate pe texte clasice, contemporane sau chiar devised.

Multe dintre ele au fost deja preluate sau produse de companii teatrale precum #Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul de Stat Constanța sau Teatrul Municipal L.S. Bulandra, București.

Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase în fața publicului craiovean, a managerilor de teatre, producătorilor independenți sau selecționerilor de festivaluri invitați din toată țara, precum și a altor artiști, viitori colegi de breaslă.

Cele 14 nume pe care ediția a IV-a a TNT le aduce în prim-plan sunt Tudor Antofie, Răzvan Enciu, Irisz Kovacs, Petro Ionescu, Vlad Isăilă, Irina Moscu, Alin Neguțoiu, Tudor Nicorici, Bianca Oprea, Mara Oprea, Cosmin Panaite, Mihai Păcurar, Monica Stoica și Máté Szilvay. Spectacolele lor vor putea fi urmărite în cele trei săli ale Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Alături de cele 14 spectacole ale regizorilor din showcase, programul Theater Networking Talents (TNT) include și numeroase activități dedicate atât artiștilor din toate domeniile artelor spectacolului cât și publicului larg: dezbateri (moderate de Iulia Popovici), instalații, scurtmetraje ale absolvenților de regie film (selecționate de Andrei Rus), și două concerte (susținute de Paulina și Valeria Stoica).

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Universității Craiova, cu sprijinul partenerilor: Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și UNITER.

TNT continuă parteneriatul cu Goethe Institut, prin workshopurile programului internațional New Stages Southeast, în cadrul cărora tineri dramaturgi și regizori vor continua lucrul la proiectele începute la Craiova în toamna anului trecut, sub îndrumarea mentorilor Rebekka Kricheldorf și Theodor Cristian Popescu.

Pentru evenimentele din cadrul TNT intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervărilor făcute la Agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…