Thierry Fremaux – invitat special de la Cannes în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/thierry-fremaux-invitat-special-de-la-cannes-in-bucuresti/

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediţie, în 2010.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediție, în 2010.

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide astăzi, simultan, la Cinema Studio (20.00) și CinemaPRO (20.45), cu filmul premiat pentru regie la Cannes, Heli, în prezența cineastului mexican Amat Escalante.

Regizorul va răspunde întrebărilor publicului la finalul celor două proiecții de gală și se va întâlni cu jurnaliștii, urmând ca luni, de la 10.30, la Sala de cinema a UNATC, să susțină un masterclass cu intrare liberă, moderat de redactorul-șef al revistei „Sight & Sound”, Nick James.

Invitaților speciali anunțați deja – regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire și Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat și criticul de film Nick James – li se alătură Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Acesta revine la București după ce, în 2010, a lansat Les Films de Cannes à Bucarest împreună cu regizorul Cristian Mungiu.

Thierry Fremaux, un personaj important al cinematografiei

Din 2001, Thierry Fremaux semnează selecția și gestionează cel mai important festival de film din lume, lucrând îndeaproape cu marii cineaşti și producători. În 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei.

Citiţi şi: Cannes-ul se mută pentru o săptămână la Bucureşti

Thierry Fremaux este, totodată, directorul Institutului Lumière din Lyon și organizatorul Festivalului Lumière. În timpul mandatului său, numeroase producții românești au fost selecționate sau premiate la Festivalul de la Cannes. Thierry Fremaux va fi prezent sâmbătă, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, la proiecția specială a filmului J’enrage de son absence, alături de actrița și regizoarea Sandrine Bonnaire.

Thierry Fremaux

Thierry Fremaux va fi prezent la Les Films de Cannes à Bucarest

În paralel cu producțiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectați cineaști francezi, în cadrul Retrospectivei Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică și de public, vor fi proiectate la București.

Vineri, de la 16.30, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele mai atipice și mai frumoase biopic-uri realizate vreodată, Van Gogh. La finalul proiecției, partenera de viață a lui Maurice Pialat, producătoarea Sylvie Pialat, va răspunde întrebărilor publicului.

Seara, de la 20.00, Sylvie Pialat va fi prezentă și la proiecția specială Sous le soleil de Satan, filmul premiat cu Palme d’Or în 1987, cu Gérard Depardieu și Sandrine Bonnaire. Momentul urcării pe scenă a lui Maurice Pialat a devenit celebru după ce, fluierat de câțiva jurnaliști nemulțumiți, acesta a declarat: „Dacă voi nu mă iubiți, pot să vă spun că nici eu nu vă iubesc”.

Prima proiecție de la această ediție va fi cea a scurtmetrajelor de Cannes, la Cinema Studio, de la 15.00: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation), O umbră de nor, de Radu Jude, și Swimmer, de Lynne Ramsay – ambele selecționate în Quinzaine des Réalisateurs.

Regizorul Radu Jude va fi prezent la proiecție și va sta de vorbă cu spectorii. Intrarea este liberă la scurtmetraje, dar și la The Sugarland Express (15.30, Elvira Popescu), unul dintre cele trei filme de Steven Spielberg din festival și singurul premiat la Cannes din cariera sa, pentru scenariu.

De la ora 16.30, la CinemaPRO, spectatorii pot vedea și noul film al Sofiei Coppola, The Bling Ring/ Hoții de celebritate, despre un grup de adolescenţi care jefuiesc casele vedetelor de la Hollywood, fascinaţi de celebritate. Iar de la 18.30, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, ultra-violentul Only God Forgives (r. Nicolas Winding Refn), continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling pe afiș, va putea fi vizionat în premieră în România, la CinemaPRO.

Un eveniment special va fi și proiecția lui Manuscripts don’t Burn, de vineri, ora 17.30, la Cinema Elvira Popescu. Filmul lui Mohammad Rasoulof, distins cu Premiul criticii în secțiunea Un Certain Regard, a fost turnat în secret în Iran și nu conține generic, pentru a nu-i pune în pericol pe cei care au lucrat la el.

Filmul este inspirat de evenimente reale petrecute între 1988 și 1998, când regimul a pus la cale uciderea câtorva zeci de intelectuali și activiști politici care se opuneau Republicii Islamiste și legii sharia. Înaintea proiecției, fotograful Cristian Movilă va povesti despre perioada petrecută în Iran și va prezenta câteva dintre fotografiile realizate acolo.

Info:

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe.

Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.

Foto credit: Thierry Fremaux

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.