Thomas Richards susţine workshop-uri în cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/thomas-richards-sustine-workshop-uri-in-cadrul-festivalului-viata-e-frumoasa/

Invitat pentru a treia oară în Bucureşti, The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards revine în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă”.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Invitat pentru a treia oară în Bucureşti, The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards revine în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă“.

Coordonatorii programelor din cadrul acestui centru – Thomas Richards (foto sus, dreapta) şi Mario Biagini – se vor afla pentru prima dată în această formulă în România, cei doi urmând să susţină o conferinţă şi două workshop-uri destinate tinerilor profesionişti din domeniul artelor spectacolului, dar şi două spectacole menite să transpună spectatorii într-o lume cu totul aparte.

Thomas Richards şi Mario Biagini conduc în prezent The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, centru de investigaţie teatrală fondat în 1986, la Pontedera, Italia, sub influenţa conceptului de „teatru laborator”, iniţiat de Jerzy Grotowski. În cadrul Worcenter-ului funcţionează două echipe: „Focused Research Team in Art as Vehicle” (Echipa de Cercetare în „Arta ca Vehicul”), condusă de Thomas Richards precum şi „Open Program”, coordonat de Mario Biagini.

Workshop-urile, realizate conform principiilor care stau la baza Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, se vor finaliza cu două spectacole realizate cu participarea tinerilor artişti care au participat la sesiunile de lucru coordonate de cei doi practicieni.

Astfel, în încheierea workshop-ului susţinut de Mario Biagini va avea loc azi, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon – Foaierul Sălii Studio, spectacolul „The Hidden Sayings”, urmând ca vineri, 8 noiembrie, de la ora 19.00, şi sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Studenţesc Podul să aibă loc spectacolul de prezentare a rezultatelor workshop-ului susţinut de Thomas Richards – „The Wedding Chamber – a Meeting through Creation”.

Evenimente contextualizate cu participarea lui Thomas Richards

Programul destinat tinerilor profesionişti din domeniul artelor spectacolului muzical este completat de o conferinţă însoţită de o proiecţie retrospectivă a mai multor spectacole realizate de Thomas Richards şi Mario Biagini. La eveniment participă atât cei doi reprezentanţi ai Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, cât şi echipele lor.

Conceput sub forma unui spectacol-concert, „Not History’s Bones” se doreşte o sinteză vie a poeziei, cântecelor şi acţiunilor bazate pe versurile poetului american Allen Ginsberg (1927-1997). Inspirându-se din stiluri şi genuri muzicale diferite, membrii Workcenter-ului au elaborat şi compus toate piesele, declanşând o pluralitate de sensuri, percepţii şi intuiţii împărtăşite de cuvântul poetic.

Thomas Richards

Workshop-ul „The Living Room”, susţinut de către Thomas Richards

Pornind de la o activitate familiară care se poate desfăşura într-o sufragerie din casa fiecăruia dintre noi, „The Living Room” invită spectatorii să intre într-un tip de investigaţie referitoare la modul în care arta spectacolului se poate îmbogăţi şi poate fi îmbogăţită de relaţiile interpersonale şi realităţile cotidiene.

Spectatorul are astfel ocazia de a renunţa la anonimat şi de a deveni un oaspete. În cadrul acestei întâlniri, se desfăşoară un curs de acţiuni bazate pe cântece tradiţionale antice, dar şi texte care explorează trezirea şi confruntarea sinelui cu el însuşi, cu celălalt şi cu mediul.

Info:

Cele două reprezentaţii ale spectacolului de prezentare a rezultatelor workshop-ului susţinut de Thomas Richards vor avea loc la Teatrul Studenţesc Podul şi nu la Biblioteca Naţională a României.

Foto credit: Philip Salata, Thomas Richards

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.