Tibi – scurtmetrajul realizat de liceeni, în premieră națională la Plaza România
https://www.ziarulmetropolis.ro/tibi-scurtmetrajul-realizat-de-liceeni-in-premiera-nationala-la-plaza-romania/

Scurtmetrajului Tibi, realizat de un grup de liceeni din Bucureşti, va rula în premieră naţională vineri, 10 iulie, de la ora 18.00, la Cinema Movieplex din incinta Plaza România. Filmul, regizat de Dan Iliuţă (17 ani), elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, a participat anul acesta în programul Short Film Corner al Festivalului de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2015

Proiecţia de la Movieplex este premiera naţională a scurtmetrajului, după debutul pe piaţa de filme a celui mai important eveniment de gen din lume.

Tibi a fost înscris în secţiunea Short Film Corner, organizată în cadrul Marché du Film, piaţa de filme a Festivalului de la Cannes.

Din 2004, Short Film Corner funcţionează ca un loc de întâlnire al cineaştilor, iar scopul ei este să faciliteze contactele dintre regizori, producători, distribuitori şi promotorii de scurtmetraje.

Scurtmetrajul românesc independent, realizat de o echipă ai cărei membri au între 15 şi 24 de ani, spune povestea lui Tiberiu Dinescu (interpretat de Vlad Galer), un tânăr de 21 de ani care a crescut fără tată, la fel ca regizorul filmului.

După ce capătă un bilet anonim conţinând informaţii despre moartea tatălui său, Tiberiu încearcă să afle adevărul despre părintele lui şi despre circumstanţele misterioase ale decesului său.

Grupul de tineri a realizat acest scurtmetraj de la zero; ei s-au ocupat de fiecare aspect, de la calcularea bugetului, până la compunerea muzicii şi adăugarea efectelor digitale în postproducţie.

Toţi realizatorii au lucrat pro bono la acest film. Ei vor fi prezenţi la proiecţie şi vor răspunde întrebărilor spectatorilor la final.

Spectatorii care doresc să participe la eveniment o pot face înscriindu-se la adresa de e-mail [email protected], cu subiectul Premieră „Tibi”.

Accesul în sală se va face pe baza înscrierilor.

Foto: Tibi – plazaromânia.ro

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.