TIFF 2014 aduce la Cluj câştigătorii marilor festivaluri ale lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-aduce-castigatorii-marilor-festivaluri-ale-lumii/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte intens pentru cea de-a 13-a ediţie, care va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti renumiţi îi aşteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 13-a, va avea loc între 30 mai și 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri cu cineaști renumiți îi așteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

În selecția realizată de directorul artistic Mihai Chirilov figurează deja câteva dintre cele mai așteptate filme lansate în ultimul an în festivaluri. Marii câștigători ai trofeelor la Berlin, Veneția, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor putea fi văzuți în premieră la TIFF 2014.

Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), anul acesta, la Festivalul de la Berlin, va rula în premieră la TIFF 2014.

Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, anul trecut, este primul documentar care câștigă acest trofeu în istoria evenimentului.

TIFF

Gianfranco Rosi, regizorul premiat la Veneţia pentru Sacro GRA, film care va putea fi văzut la TIFF

În Supernova, secțiunea care adună hit-urile recente din cinematografie, va fi proiectat și filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, în regia lui János Szász – propunerea Ungariei la Oscar

Despre un alt război, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba în In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo și cu trofeul de interpretare pentru cele două actrițe, Lika Babluani și Mariam Bokeria. http://www.youtube.com/watch?v=zNbIHlnTO_U

Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, în 2013, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghicește în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale.

We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo, anul trecut.

Bazată pe un roman grafic scris de soția cineastului, comedia e plasată în Stockholm, la începutul anilor 80, când trei prietene se încăpățânează să creadă că „Punk is not dead!”.

E o evocare tandră și amuzantă a acelor ani și a perioadei de sfârșit a copilăriei.

Foto cu TIFF, Black Coal, Thin Ice, Sacro GRA – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.