TIFF 2014 ajunge la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-ajunge-la-bucuresti/

Filmele de la TIFF se văd la Bucureşti între 10 şi 19 iunie, într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi J’ai Bistrot.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2014

Circa 50 de titluri din selecția TIFF 2014 (Festivalului Internațional de Film Transilvania, 30 mai – 8 iunie, Cluj-Napoca) vor fi proiectate pentru spectatorii din Capitală.

Retrospectiva cuprinde cele 12 filme care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania, toate aduse în premieră pe ecranele din București. Cinefilii vor avea astfel ocazia să vadă filmele câștigătoare ale ediției cu numărul 13, alături de câteva dintre hit-urile ultimului an în marile festivaluri.

Printre ele, filmul noir Black Coal, Thin Ice (r. Diao Yinan), premiat anul acesta cu Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan) la Festivalul de la Berlin, Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi), primul documentar care a câștigat vreodată Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, Bad Hair/ Pelo Malo (r. Mariana Rondon), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, Historia de la meva mort, distins cu Leopardul de Aur la Locarno, și We Are the Best! (r. Lukas Moodysson), care a obținut Marele Premiu la Tokyo.

Documentarul lui Vlad Petri despre protestele din 2012, din Piața Universității, București, unde ești?, care intră în cinematografe din 13 iunie, distribuit de Transilvania Film, va avea parte de o proiecție de gală în prezența echipei, la Cinema Studio.

Un eveniment special va fi și proiecția filmelor din „Trilogia Ardelenilor”, regizată de Dan Pița și Mircea Veroiu, pe copii noi de 35 de mm.

Spuma zilelor

Spuma zilelor

De neratat la Retrospectiva TIFF sunt și multi-premiatul Canibal (r. Manuel Martín Cuenca), care i-a adus actriței Olimpia Melinte o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului, Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un excelent film alb-negru despre călătoria de descoperire a unei tinere pe cale să devină călugăriță, Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, cu Judi Dench în rolul unei mame care pleacă în căutarea fiului dat spre adopție fără voia ei, Via Castellana Bandiera (Trofeul Coppa Volpi pentru interpretare la Veneția – Elena Cotta), Beloved Sisters (r. Dominik Graff), povestea unui triunghi amoros cu Friedrich Schiller, proaspăt adusă din competiția de la Berlin.

Cinefilii vor (re)descoperi un film aparte, al regizorului slovac Peter Solan, Before Tonight is Over (1966). O surpriză plăcută va fi proiecția ecranizării romanului lui Boris Vian, Spuma zilelor, semnată de Michel Gondry. Audrey Tatou și Romain Duris joacă rolurile celor doi îndrăgostiți.

Va încânta publicul și comedia spaniolă de succes La gran familia española (r. Daniel Sánchez Arévalo), în timp ce Viva la liberta!, o satiră acidă a politicii italiene, le va oferi o perspectivă asupra celei locale.

Programul proiecțiilor va fi anunțat în curând pe www.tiff.ro.

Foto cu TIFF 2014 – facebook, cinemagia

 

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.