TIFF 2014, partea întunecată: zombi, canibali și povești bizare
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-partea-intunecata-zombi-canibali-si-povesti-bizare/

Experienţe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neaşteptate, zombi, exorcişti, canibali – amatorii de senzaţii tari au la dispoziţie trei secţiuni cu poveşti „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows şi noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopţii.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

TIFF 2014 – UMBRE

Două dintre cele 14 titluri din secțiunea Umbre/ Shadows, prezentată de ShortsTV, vor avea parte de proiecții speciale la TIFF 2014.

Canibal, unul dintre cele mai premiate filme spaniole recente, îi aduce la Cluj pe regizorul Manuel Martín Cuenca și pe actrița Olimpia Melinte, nominalizată cu acest dublu rol la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului.

E povestea unui bărbat care ascunde un secret teribil: nu se poate hrăni decât cu femei de care nu se poate atașa emoțional. Totul se schimbă când apare Nina, o tânără de origine română de care se îndrăgostește.Canibal va fi distribuit în săli de Transilvania Film.

TIFF 2014

Europa Report

Actrița Anamaria Marinca revine la Cluj cu Europa Report, SF-ul lui Sebastián Cordero, în care joacă rolul unui astronaut trimis pe una dintre lunile lui Jupiter, pentru a cerceta dacă există viață.

În experimentalul A Masque of Madness, actorul britanic Boris Karloff (1887-1969) se transformă în 170 de personaje, dând naştere unei schizofrenice călătorii horror în care îşi înfruntă diverse versiuni ale lui însuşi.

În Enemy, al lui Denis Villeneuve, film distins cu Marele Premiu al filmului fantasy european la Sitges 2013, un bărbat devine obsedat de dublura lui identică. În distribuție: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini.

TIFF 2014 – FĂRĂ LIMITĂ

Provocatoare sunt și cele 12 titluri din secțiunea dedicată în mod tradițional filmelor care împing convențiile, Fără limită/ No Limit.

TIFF 2014

Tom à la ferme

Mult-așteptatul Tom à la ferme, noua producție marca Xavier Dolan, favorita criticii la Festivalul de la Veneția (Premiul FIPRESCI), va avea premiera la TIFF. Dolan joacă rolul unui copywriter care ajunge la țară pentru o înmormântare și intră într-un joc bolnav. Într-un joc masochist intră un bărbat și în satiricul R 100, al lui Hitoshi Matsumoto, omagiat cu o retrospectivă la TIFF, acum doi ani.

Renumitul regizor coreean Kim Ki-duk testează din nou limitele suportabilității în Moebius, un film fără nici o replică în care o familie se va trezi împinsă pe panta unei distrugeri îngrozitoare.

Extrem de intens, controversatul L’Inconnu du lac, distins cu Premiul de regie Un Certain Regard la Cannes, anul trecut, urmărește povestea de dragoste pasională dintre doi bărbați care se întâlnesc pe malul unui lac.

TIFF 2014 – MIDNIGHT DELIRIUM

TIFF își va ține spectatorii treji până spre dimineață, cu un program croit pe placul fanilor genului horror. De luni până vineri (2 – 6 iunie), de la miezul nopții, la Cinema Arta va rula câte un film din Midnight Delirium, de a cărui selecție s-a ocupat Mihai Mitrică.

La proiecția de marți, 3 iunie, la trei ceasuri rele, Cockneys vs. Zombies, favoritul publicului la San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival și Toronto After Dark Film Festival 2012, spectatorii machiați și/sau costumați în zombi vor fi vedetele nopții: au intrare gratuită la film și vor fi fotografiați la panoul TIFF.

În această comedie horror, doi frați și niște bătrânei gata să împuşte totul în jur se pun contra apocalipsei zombilor care loveşte Londra.

Exorcizări fără număr au loc în Asmodexia, un horror SF despre o infecţie a sufletului ce se răspândește extrem de repede și care necesită toată energia unui preot.

În indianul Fly (Cel mai original film – Toronto After Dark 2013), un bărbat se transformă în muscă și se răzbună pe cel care i-a furat iubita, iar un jurnalist înfruntă o întreagă familie de canibali în Sawney: Flesh of Men.

Foto cu filmele TIFF 2014 – www.tiff.ro

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.