TIFF 2015 – 31 de filme româneşti, proiectate în premieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-31-de-filme-romanesti-proiectate-in-premiera-la-tiff/

Un număr de 31 de filme din diverse genuri, comedie, dramă, thriler, de epocă, dar şi un horror independent vor fi proiectate, în premieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în secţiunea Zilele Filmului Românesc

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2015

Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF 2015, fiind vorba despre ”Bucureşti NonStop”, al şaselea film al lui Dan Chişu, un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim, ”Lumea e a mea”, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase, şi ”Bondoc” – un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea.

”Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul «Bondoc» e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care la 78 de ani se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul.

Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul «Toto şi surorile lui» (regia Alexander Nanău), şi «Paşaport de Germania» (regia Răzvan Georgescu)”, se mai arată în comunicatul TIFF.

Organizatorii festivalului au subliniat că o apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, ”Be My Cat: A Film for Anne” (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume – Fantasporto, va rula în premieră în România, la Cluj-Napoca.

”Mult-aşteptatul «Comoara», noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes.

Al optulea titlu din competiţie, «Autoportretul unei fete cuminţi» (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard, şi noul film al lui Radu Muntean, ”Un etaj mai jos”, despre dilemele morale ale martorului unei crime, o altă premieră românească fiind ”Staţia Iezer 15 033”, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1.785 m altitudine.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, ”Aferim!” (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi ”De ce eu?”, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul ”Aliyah DaDa# (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.

” ”, au menţionat reprezentanţii TIFF.

TIFF 2015 se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.