TIFF 2020. Roman Polanski, preoți falși și celebrități
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2020-roman-polanski-preo%c8%9bi-fal%c8%99i-%c8%99i-celebrit%c4%83%c8%9bi/

O colecţie de filme multipremiate îi aşteaptă pe spectatori la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc între 29 mai şi 7 iunie 2020 la Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2019

Roman Polanski, Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, Jean Dujardin și actori tineri cu ascensiuni spectaculoase sunt protagoniștii primelor titluri confirmate la TIFF 2020, majoritatea în secțiunea Supernova. Iubite de public și apreciate de critică, filmele vin din selecțiile festivalurilor de la Veneția, San Sebastian și Toronto.

J’accuse (An Officer and a Spy), noul film al lui Roman Polanski despre afacerea Dreyfus, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, a umplut sălile de cinema din Franța, dar a redeschis controversa legată de viața personală a celebrului regizor. Opinia publică oscilează între laudele aduse filmului și performanței memorabile a lui Jean Dujardin și noile acuzații îndreptate împotriva lui Polanski. „E o lecție de măiestrie absolută despre cum se face un film istoric”, scrie The Guardian. În distribuție: Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud.

Celebrități franceze aduce și La verité, primul film al maestrului Hirokazu Kore-eda realizat în afara Japoniei, într-o altă limbă. „Unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa”, titrează The Times despre Catherine Deneuve, magistrală în ipostaza de celebritate și mamă confruntată de propria fiică (Juliette Binoche) după ce își publică memoriile. Deneuve a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, în 2008. La verité a deschis anul acesta Festivalul de la Veneția.

Inspirat din fapte reale, Corpus Christi (r. Jan Komasa), urmărește fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său, și preia accidental o parohie, pretinzând că este trimisul Bisericii. Drama intensă și imprevizibilă a câștigat două premii la Veneția și este propunerea Poloniei la Oscar. Tot despre transformare vorbește Martin Eden (r. Pietro Marcello), bazat pe romanul lui Jack London, însă plasat în Italia, în altă epocă. În rolul unui muncitor autodidact, chinuit de aspirații înalte și îndrăgostit de o tânără burgheză, Luca Marinelli „este o forță a naturii”, scrie The Hollywood Reporter. Rolul i-a adus, de altfel, trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneția.

Relația complexă dintre părinți și copii e tema a două filme puternice selectate la Veneția și Toronto. Madre, al cincilea film al lui Rodrigo Sorogoyen, câștigătorul trofeului Transilvania în 2014, cu Stockholm, încorporează scurtmetrajul omonim nominalizat la Oscar în 2017 și continuă povestea mamei care și-a pierdut fiul pe când avea 6 ani. Zece ani mai târziu, ea se mută în orașul în care acesta a dispărut și cunoaște un adolescent de 16 ani care îi aduce aminte fizic de fiul ei. Frică, disperare, speranță, toate se amestecă într-o dramă metafizică de o intensitate rară.

Debutul Babyteeth are la bază tot o istorie dramatică, însă regizoarea australiană Shannon Murphy o infuzează cu umor, emoție și un stil dinamic. Doi părinți descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri. Ce faci mai departe? „Cel mai proaspăt și mai surprinzător film din competiția de la Veneția”, scrie Variety. Cu el, Toby Wallace a câștigat Premiul Marcello Mastroiani pentru actor tânăr.

Pe umor mizează și regizorul fenomenului mondial de acum 20 de ani, The Full Monty, Peter Cattaneo, în comedia Military Wives, prezentată în premieră mondială la Toronto. Bazat pe povestea reală a unor femei care, în lipsa soților plecați în Afganistan, și-au făcut singure un cor care a luat pe sus topurile britanice de muzică, Miliary Wives „e un film onest despre oameni care se simt bine împreună, râzând”, după cum îl descrie chiar Cattaneo. Pe afiș: Kristin Scott Thomas.

Un film cu totul special va face deliciul cinefililor: La Virgen de Agosto (The August Virgin), de Jonás Trueba. O tânără de 33 de ani decide să-și petreacă vara în Madridul pustiit de căldură. Nopțile ei de conversații, de petreceri și de dor evocă stilul lui Eric Rohmer, într-un film tineresc, melancolic și dezarmant de tandru, proiectat la San Sebastian și distins cu mențiune specială la Karlovy Vary.

Filmul J’accuse, al lui Roman Polanski, va fi distribuit în România de Transilvania Film. Independența Film va distribui La verité și Martin Eden, Bad Unicorn va aduce în cinematografe Corpus Christi și Babyteeth, iar Atelier de Film – Military Wives.

TIFF 2020

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube 

Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.