TIFF revine în Oradea între 29 septembrie și 1 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-revine-in-oradea-intre-29-septembrie-si-1-octombrie/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, se întoarce pentru cea de-a 6-a ediţie TIFF Oradea.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2023

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie, festivalul va oferi publicului o experiență de neuitat, aducând în Piața Unirii și în diverse alte locații culturale din oraș o selecție amplă de filme în premieră, alături de producții premiate la marile festivaluri internaționale, avanpremiere ale filmelor românești și maghiare, documentare și invitați speciali, masterclass-uri cu regizori și actori renumiți, proiecții și ateliere media pentru copii, precum și o serie de evenimente cine-concert.

Vineri, 29 septembrie, TIFF Oradea deschide oficial ușile la Teatrul de Stat cu proiecția în avanpremieră națională a filmului Crima este a mea/ Mon Crime (r. François Ozon). Spectatorii prezenți la Gala de Deschidere vor fi întâmpinați pe muzica celor de la Espressione, care, inspirați de atmosfera filmului din deschidere, vor face o introducere muzicală în Parisul Interbelic. Cvartetul Espressione a fost înființat în anul 2014 de patru tinere instrumentiste: Costin Éva – vioara I, Szabó Éva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beáta – violoncel și abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, café-concert, muzică de film și jazz.

Biletele pentru Gala de Deschidere pot fi achiziționate de pe site-ul.

Crima este a mea/ Mon Crime, cel mai nou film al cunoscutului regizor François Ozon, și ultimul din trilogia în care se regăsesc 8 femmes și Potiche, este o comedie plasată în anii ‘30, a cărei protagonistă este o actriță ce devine cunoscută după ce este achitată de crimă pe motiv de autoapărare. Din distribuție fac parte Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon și André Dussollier.

Printre avanpremierele deja confirmate se numără și Libertate, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, câștigător al Premiului Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo și câștigător al Premiului pentru Cel mai Popular Film românesc din festival la TIFF 2023. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuția filmului fac parte: Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu.

Cine-concertul Manasse este de asemenea, unul dintre evenimentele confirmate la această ediție. Lupta dintre tradiție și modernitate pe ritmuri klezmer, etno și lăutărești, într-un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film. Regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, filmul are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică. Aclamat drept „filmul anului” la lansarea sa în 1925, Manasse este o piesă de referință în istoria cinematografiei noastre. Cvartetul Volekh este un ansamblu acustic klezmer din București, ce explorează conexiunile dintre repertoriile tradiționale de muzică idiș și românească din Valahia și Moldova.

Cine-concertele, printre cele mai așteptate evenimente ale programului, vor oferi în fiecare seară o experiență muzicală și cinematografică de neuitat pentru iubitorii acestor două arte.

Se anunță un weekend cu filme premiate la Oscar, iar printre titlurile confirmate în programul acestei ediții se află drama Tár (r. Todd Field), despre cariera dirijoarei Lydia Tár, interpretată magistral de Cate Blanchett, rol pentru care a obținut Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia în 2022, la Premiile BAFTA în 2023 și la Globurile de Aur.

În cadrul celei de-a 6-a ediții a TIFF Oradea, organizatorii au pregătit un program complex din care nu vor lipsi avanpremierele cinematografice autohtone. Câștigător al premiului pentru debut la TIFF.22 și selecționat la Sarajevo și Rotterdam Tigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu se va vedea în avanpremieră. Documentarul De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, în regia Carlei Teaha și documentarul Cazul inginerului Ursu, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu) vor fi proiectate tot în avanpremieră, în ultimul weekend din septembrie.

Ne reîntâlnim și cu cei trei actori, Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, în comedia Încă două lozuri, continuarea comediei de succes Două lozuri, regizată de Paul Negoescu. Comedia Visul (r. Cătălin Saizescu) cu Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Nicodim Ungureanu și Serghei Mizil va fi de asemenea parte din programul TIFF Oradea.

În acest an, selecția va cuprinde titluri remarcabile din cinematografia maghiară care au strălucit la marile festivaluri în ultimii ani, alături de filme din secțiunea EducaTIFF, care aduc povești potrivite pentru toată familia.

Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe oradea.tiff.ro și pe pagina de facebook a evenimentului.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.