TIFF Sibiu 2014, filme premiate şi premiere
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-sibiu-2014-o-parada-a-filmelor-romanesti/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecţie generoasă de filme româneşti, producţii noi de succes, documentare captivante şi multe alte surprize.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Pe ecranul din Piața Mare vor rula, în premieră, comedia America, venim! – cu Mihai Călin, Gheorghe Ifirm și Adrian Văncică – și O poveste de dragoste, Lindenfeld (r. Radu Gabrea), o dramă care îi are în rolurile principale pe Victor Rebengiuc și Mircea Diaconu.

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, Closer to the moon, documentarul lui Vlad Petri București, unde ești?, care vorbește despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public și Sunt o babă comunistă al lui Stere Gulea completează programul filmelor din Piața Mare.

Proiecțiile speciale au și anul acesta un loc aparte la TIFF Sibiu.

Joi, 26 iunie, de la ora 22.00, în Parcul Sub Arini va rula comedia #Selfie (r.Cristina Iacob), iar sâmbătă, 28 iunie, Muzeul în aer liber Astra va fi locul de desfășurare perfect pentru o producție spectaculoasă, avându-l în distribuție pe Robert Redford – All is lost / Când totul e pierdut (r. J.C. Chandor). Cetatea Cisnădioara va găzdui vineri, 27 iunie, din nou un eveniment deosebit: Tabu, renumita melodramă a lui Friedrich Murnau din 1931, va rula în acompaniamentul live al trupei Foley`Ala.

Festivalul continuă să marcheze evenimentele pop-culturale importante ale lumii și aduce, la 20 de ani de la moartea liderului formației Nirvana, două pelicule dedicate vieții idolului rock Kurt Cobain (Kurt and Courtney / Kurt și Courtney, în regia lui Nick Broomfield și Kurt Cobain: About a son / Kurt Cobain: despre un fiu, în regia lui AJ SchnackTIFF Sibiu 2014). De altfel, tematica muzicală este bine reprezentată în selecția de filme de la TIFF Sibiu 2014.

La Bohemian Flow, o noua locatie de proiectii intrata în programul festivalului, vor rula numeroase producții precum Metallica through the never (r. Nimród Antal), Shine a light, rockumentarul realizat de Martin Scorsese despre muzica legendelor de la Rolling Stones, Ray (r. Taylor Hackford), Walk the line – povestea lui Johnny Cash (r. James Mangold), sau Anvil! The story of Anvil, filmul lui Sacha Gervasi despre trupa canadiană de heavy metal cu același nume.

Teatrul Gong și Librăria Habitus îi vor aștepta pe cinefili cu o selecție de pelicule inspirate din celelalte arte, cu spectacole inedite (piesa de teatru – concert Pescărușul. Ultimul act, în regia lui Carmen Lidia Vidu sau Usturoi, filmul-surpriză al cunoscutului blogger clujean Radu Băzăvan).

În program se regăsesc și câștigătorul de la Cluj al Trofeului TIFF 2014 – Stockholm (Spania, 2013, r. Rodrigo Sorogoyen) – și cel al Premiului Zilelor Filmului Românesc TIFF 2014, documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc.

TIFF Sibiu 2014 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

Foto cu TIFF Sibiu 2014 şi America Venim – tiff.ro

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

12
/03
/17

Scris înainte de 1989, filmat în 1990 şi apărut în 1991, "A unsprezecea poruncă", doar inspirat din cartea "Patimile după Piteşti" a lui Paul Goma, este o prezenţă bizară în filmografia lui Mircea Daneliuc. Filmul este disponibil gratuit pe platforma Cinepub.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.